StoryEditor

Netrestajme, radšej raďme!

08.02.2007, 23:00

Je referendum znamením toho, že tradične katolícky orientovaná krajina sa posúva k liberálnym hodnotám?
-- Áno, a toto referendum je testom, či tu urobíme posun. Ak vyhrá "áno", bude to indikátor, že ľudia tak nie sú spútaní cirkevnými hodnotami a v tomto smere viac inklinujú k európskemu modelu.
Prečo je legalizácia cestou modernosti? Nie je moderná spoločnosť tá, ktorá dáva dôraz na prevenciu?
-- Iste... Prevencia je dôležitá, ale v referende nejde o to. Teraz ide o to, či by ženy mali byť za nezákonný potrat potrestané. Otázka prevencie sa môže riešiť nezávisle od výsledkov a aj by sa mala! Tieto dve veci nejdú proti sebe. Ide o zrušenie penalizácie a prevenciu. Aj teraz v Portugalsku môžete ísť na potrat, ak máte peniaze -- skryte. Idete na súkromnú kliniku, kde vám ani nepovedia za a proti. "Áno" tábor hovorí -- netrestajte, ale legalizujte a vo verejnej nemocnici vám poradia, čo robiť. Potraty sa nedajú zrušiť len zákonom, ale vieme zmeniť zákon, aby netrestal.
Neexistuje riziko zneužitia?
-- To existuje aj v skrytých podmienkach, aj v legalizovaných. Musíme vychádzať z premisy, že ženy sú zodpovedné a nejdú na potrat zo zábavy. Idú naň v zúfalej situácii a nemali by byť trestané. Ale voľba je nesmierne ťažká, lebo sem vstupuje otázka života dieťaťa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. máj 2024 15:24