StoryEditor

Rakúsko čelí novej afére domáceho väzenia

12.02.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Po slávnom úteku Nataše Kampuschovej z viac ako osemročného zajatia sa v Rakúsku vynoril nový prípad týrania detí. Takmer v úplnej izolácii od okolitého sveta a v tme držala 35-ročná právnička svoje tri dcéry v zabarikádovanom dome na predmestí hornorakúskeho Lincu. Duševne chorá žena je už rok vo vyšetrovacej väzbe, no médiá sa o prípade dozvedeli až teraz.
Príbeh Viktórie, Kathariny a Elisabeth, ktoré majú dnes 14, 18 a 21 rokov, je hrôzostrašný. Ich matka sa po rozvode z mužom, ktorý pracoval ako sudca, zrejme pomiatla. V dome zatiahla závesy, vymontovala žiarovky a dcéry doslova väznila. Dievčatá nechodili do školy, pretože ich matka požiadala o možnosť domáceho vyučovania. Odhlásenie detí z pravidelnej školskej dochádzky je pritom v Rakúsku na rozdiel od susedných krajín pomerne jednoduché a žena ako vyštudovaná právnička bez problémov splnila príslušné podmienky. Ako jedinú povinnosť ukladá zákona preskúšanie doma vyučovaných detí externistom vždy raz za rok.
Žena svoju právnickú prax od roku 2001 nevykonávala, pretože trpela halucináciami. Domáce väzenie sa najviac prejavilo na najstaršej dcére, ktorá v dome strávila sedem rokov. Podľa lekárov bude mať z toho trvalé následky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 12:13