StoryEditor

Policajtov EÚ čaká "revolúcia"

13.06.2007, 00:00

Zločincom, ktorí utekajú pred spravodlivosťou do iných krajín, odzvonilo. Ministri vnútra EÚ spravili krok, ktorý revolučným spôsobom prehĺbi policajnú spoluprácu v únii. Dohodli sa na tom, že prevedú Prümskú zmluvu do európskeho práva v záujme spoločného boja proti terorizmu a medzinárodného zločinu. To im umožní vzájomné vstupovanie do databáz s informáciami o DNA či odtlačkoch prstov páchateľov inej krajiny. Keď zmluva vstúpi do platnosti, policajti budú môcť dokonca operovať na území iného štátu. "Toto je významný deň," vyhlásil nemecký minister vnútra Wolfgang Schäuble.
Pokrok s limitmi
Dohoda podľa Schäubla "poskytuje dôležitý zdroj informácií". Revolúcia v spolupráci má však aj obmedzenia. Policajti pri hľadaní páchateľov budú môcť porovnávať vzorky DNA či odtlačky prstov podozrivého. No nebudú mať priamy prístup k informáciám o jednotlivých osobách. Ak sa bude vzorka zhodovať s tou, ktorá je v databáze susedného štátu, môžu požiadať o sprístupnenie informácií. Takáto výmena by mohla priniesť veľmi dobré výsledky. Niektorí si od tohto pokroku dokonca sľubujú rozuzlenie starých nevyriešených prípadov.
Dobrá skúsenosť zo Slovenska
Na Slovensku sa táto prax osvedčila, keď si slovenskí policajti začali vymieňať informácie s rakúskymi kolegami. "Podarilo sa tak odhaliť mnoho starých prípadov. Bolo to niekoľko trestných činov. Vďaka tomu bolo možné tieto prípady posunúť ďalej," zhodnotil prax minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa rovnako na zasadaní ministrov zúčastnil. Väčšiu efektivitu do pátrania po páchateľoch by malo priniesť i rozšírenie právomocí policajných zložiek jednotlivých členských štátov, ktoré sa teraz budú môcť pohybovať i za hranicami. Aj tu však budú platiť niektoré obmedzenia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 11:02