StoryEditor

CBS pri bombardovaní: Dobré ráno, Bagdad!

20.03.2003, 23:00

Vojna v priamom prenose sa opäť stala realitou a americké televízne stanice sa včera v noci doslova pobili, ktorá z nich príde so správou o začiatku vojny ako prvá. Podarilo sa to televíznej sieti NBC a jej 24-hodinovej spravodajskej odnoži MSNBC. Ako sa píše na stránke MSNBC.com: "MSNBC bola prvá, ktorá informovala o nepriateľskej paľbe, keď ju v rozhovore s NBC oznámil reportér Peter Arnett (v Bagdade je ako vyslaný reporér National Geographic)." Stalo sa to okolo o 21.33 hod. amerického východného času (3.32 hod. SEČ). Nasledovala CNN o 21.36 hod. s prvými predbežnými správami, no v prospech "spravodajského lídra" z Atlanty hrá fakt, že je v súčasnosti jedinou americkou televíziou so štábom priamo v Bagdade. Komplexné spravodajstvo poskytli súčasne CNN a Fox News Channel o tri minúty neskôr. ABC s "cenami ovešaným moderátorom" Petrom Jenningsom začali mimoriadne správy 15 minút po stanovisku Ariho Fleischera, ktorý informoval o začiatku operácie oslobodenia Iraku. No spravodajca CBS Dan Rather by mal podľa britskej tlačovej agentúry Reuters dostať medailu za najkvetnatejšiu frázu. "Dobré ráno, Bagdad," povedal Rather, keď sa na úsvite začalo bombardovanie irackej metropoly.
Všetky televízne siete v USA prerušili vysielanie. "Vojna sa začala," oznamoval Tom Brokaw na NBC a MSNBC. Zakrátko jeho slová potvrdil aj samotný prezident George W. Bush. Reportér CNN Nic Robertson opisoval, ako protilietadlové strely osvetlili oblohu. Na televíznych záberoch bolo sem-tam vidieť nejaký záblesk, inak boli ulice Bagdadu vcelku pokojné. Trocha mimo bolo vysielanie Fox News Channel: Geraldo Rivera v južnom Afganistane opisoval vojenský útok Američanov na nejakú dedinu, v ktorej sa ukrývali milície Talibanu.
Krátko pred dopadom prvých bômb na územie Iraku stiahla jedna zo štyroch hlavných televíznych sietí v USA, CBS, svoj spravodajský tím z Iraku, dôvodom bola bezpečnosť novinárov. Aj CNN sa snažila minimalizovať riziko a premiestnila svoj štáb z budovy ministerstva informácií v centre Bagdadu do odľahlejšieho hotela Palestína. Odtiaľ, mimochodom, informuje aj reportér Českej televízie Michal Kubal. V Iraku sa nachádza tiež sedemčlenný tím britskej BBC. Iracká vláda však zakázala všetkým zahraničným novinárom prinášať zábery z iných miest v Bagdade ako z ministerstva informácií. CNN preto vysielala obrázky televízneho servisu Reuters kombinované s priamymi telefonickými reportážami vlastného štábu. Reuters má v oblasti až 19-členný tím.
Dvaja zo štvorčlenného štábu v irackom hlavnom meste tam boli aj počas vojny v zálive v roku 1991 -- Nic Robertson a producentka Ingrid Formaneková. Zamestnávateľa zmenil Peter Arnett -- CNN vymenil za NBC a National Geographic, NBC môže zároveň využívať korešpondentov nemeckej ZDF a britskej ITN. Spravodajstvo ABC sa spolieha na novinára na voľnej nohe Richarda Engela v Bagdade a správy BBC. Vlastné štáby NBC a ABC odišli v pondelok, reportér Fox News musel na príkaz irackej vlády opustiť krajinu už vo februári. Veľké americké televízne stanice (CBS, ABC, NBC, CNN, Fox News Channel a MSNBC) pritom uzavreli výnimočnú dohodu, že sa podelia o zábery z prvých 24 hodín vojny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 19:26