StoryEditor

"Choré" nakupovanie

20.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Lucille Schenková si pred rokom nakúpila klenoty za 20 000 dolárov. Zadlžila sa a život sa jej zmenil na peklo. Nakupovala, aj keď vedela, že niečo nie je v poriadku.

Lucille Schenková si pred rokom nakúpila klenoty za 20 000 dolárov. Zadlžila sa a život sa jej zmenil na peklo. Nakupovala, aj keď vedela, že niečo nie je v poriadku. Televízny program, ktorý sa špecializoval na šperky, dokázala sledovať štyri hodiny denne. Nakupovala väčšinou v noci. Zásielky niekedy vracala, pretože vedela, že nemá na zaplatenie. Lenže po tom, keď ten istý tovar znova uvidela na obrazovke, kúpila ho druhý raz.
Nutkavé nakupovanie, ktoré so sebou nesie pocit viny a finančný krach, sa v USA týka viac ako desať miliónov ľudí, píše denník The Washington Post.
Ľudia ako Lucilla pri nákupoch prestávajú kontrolovať, kupujú veci, na ktoré nemali peniaze a ktoré nepotrebujú. Nápadne sa to podobá správaniu alkoholikov alebo patologických hráčov. "Trpia neovládateľným nutkaním, pre ktoré sa dostávajú do finančných ťažkostí a prichádzajú preň o rodiny, prácu i priateľov. Nakupujú veci, na ktoré nemajú. Namiesto práce surfujú na internete a hľadajú tovar. Na obedňajšej prestávke sa môžu zdržať aj tri hodiny, pretože sa ´zabudnú´ v nákupnom stredisku," tvrdí psychiater Lorrin M. Koran z kalifornskej Stanfordskej univerzity.
Nutkavému nakupovaniu podliehajú muži rovnako ako ženy. Mnoho podobne postihnutých ľudí musí vyhľadať odbornú pomoc, pretože ruinujú celé svoje rodiny. Aj 62-ročná Lucille skončila u psychiatra. Dozvedela sa, že pred tým, ako si niečo objedná, má sa skúsiť s vybraným náhrdelníkom akoby porozprávať, aby získala odstup a nadhľad.
Zväz amerických psychiatrov dokonca začal zvažovať, či nemá nutkavé nakupovanie zaradiť na zoznam psychických porúch. Psychiater Eric Hollander však zdôraznil, že za poruchu sa dá toto správanie považovať až vtedy, ak naruší základné väzby dotyčného, teda rodinné a pracovné záväzky. Ak sa dotyčný obráti na odborníka, treba zistiť, či je za nekontrolovaným nakupovaním úzkosť alebo maniodepresívna psychóza, či sa porucha priraďuje k inej závislosti, napríklad k alkoholu, alebo či ide o hyperaktivitu. Podľa toho možno predpísať lieky alebo začať terapiu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 09:34