StoryEditor

Čína chce zmenšiť rozdiely medzi mestami a vidiekom

Čínsky permiér vyhlásil na tohtoročnom Všečínskom zhromaždení ľudových zástupcov za prvoradý cieľ zmenšenie rozdielov medzi prosperujúcimi mestami a chudobným vidiekom. Na tento účel chce vláda vyčleniť tento rok o 5,2 miliardy amerických dolárov viac ako vlani. Hospodársky rast Číny v roku 2006 odhadol na osem percent.
Čína chce zmenšiť rozdiely medzi prudko sa rozvíjajúcimi mestami a chudobným vidiekom. Zlepšenie životných podmienok na vidieku je ústrednou témou Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, ktorého rokovanie sa začalo včera v Pekingu. "Vybudovanie nového socialistického vidieku je veľkou historickou úlohou," vyhlásil v úvodnom prejave premiér Wen Ťia-pao. Zjazd 2 927 delegátov zo všetkých kútov Číny sa koná len raz za rok a prebieha za prísnych bezpečnostných opatrení vo Veľkej ľudovej sieni na Námestí nebeského pokoja.
Nerovnováha
Všečínske zhromaždenie ľudových zástupcov je najväčším parlamentom na svete, v zahraničí ho však považujú za nástroj vládnucej komunistickej strany, ktorá krajinu ovláda už od roku 1949. Na úvode zjazdu sa zúčastnil aj čínsky prezident Chu Ťin-tchao a ďalších sedem členov politbyra. Neprítomný bol vicepremiér Chuang Ťu, ktorý údajne bojuje s rakovinou. Úvod desať dní trvajúceho zjazdu patril Wenovi, ktorý prečítal 35-stranovú pracovnú správu čínskej vlády.
Wen vyzdvihol najmä vážny problém nerovnováhy v rýchlo rastúcej čínskej ekonomike, ktorý bude potrebné urýchlene riešiť. "Musíme naďalej venovať väčšiu pozornosť vyvažovaniu rozvoja medzi mestskými a vidieckymi oblasťami a medzi regiónmi," vyhlásil premiér. Čína podľa neho v tomto roku zvýši výdavky určené pre vidiek o 14,2 percenta. "Rozpočtové výdavky ústrednej vlády pre poľnohospodárstvo, vidiecke oblasti a farmárov dosiahnu tohto roku celkovú sumu 42 miliárd amerických dolárov, čo je o 5,2 miliardy dolárov viac ako vlani," píše sa vo Wenovej správe. Hospodársky rast Číny sa má podľa premiéra v roku 2006 spomaliť z vlaňajších 9,9 percenta na 8 percent. Svetová banka a analytici však odhadujú, že hospodárstvo Číny aj v tomto roku vzrastie o viac ako 9 percent.
Na čínskom vidieku žije asi 800 miliónov ľudí, no väčšina klady čínskeho hospodárskeho rastu nepocítila, v mnohých prípadoch vníma skôr zápory. Podľa agentúr záväzok zamerať sa na podporu prosperity vidieku sa stáva akútnou záležitosťou pre narastajúcu nespokojnosť vidiečanov s pretrvávajúcou chudobou, korupciou, nedostatočným zdravotníckym zabezpečením.
Wen sľúbil aj pokračovanie "rýchleho a stabilného" hospodárskeho rozvoja celej krajiny. No prečo je tohtoročný oficiálny cieľ rastu hospodárstva pod doterajšou úrovňou, nevysvetlil. Čínska vláda sa snaží príliš prudký hospodársky rast spomaliť v súvislosti s obavami z vysokej inflácie.
Varovanie Taiwanu
Wen sa vo svojom dlhom prejave nevyhol ani otázke Taiwanu, ktorý Peking považuje za svoju vzbúrenú provinciu od roku 1949, keď sa ostrov politicky odtrhol od kontinentálnej Číny. Premiér sa vyslovil za dialóg s Taiwanom, ale prísne varoval demokraticky zvolených predstaviteľov ostrova pred akýmikoľvek snahami o formálnu nezávislosť. Činnosť priaznivcov odštiepenia sa podľa neho stretne s "nekompromisným odporom". Wen dokonca zdôraznil, že vyhlásenie nezávislosti Taiwanu by mohlo viesť k vojne.
Premiérov prejav sa vôbec nedotkol prípadných politických reforiem, témy, ktorá je v systéme vlády jednej strany nemysliteľná. Vládnuca Komunistická strana Číny odmieta akúkoľvek diskusiu, ktorá by viedla k zrušeniu jej mocenského monopolu.
Úrady v Pekingu rozmiestnili počas zasadania parlamentu v okolí budovy 15 000 príslušníkov bezpečnostných zložiek, aby zabránili prípadným demonštráciám. Náhodných chodcov zastavovali a vypočúvali hliadkujúci policajti. Okolie Veľkej ľudovej siene strážili aj policajti v civilnom oblečení a plné autobusy vojakov. Čínske orgány v posledných dňoch uskutočnili zásahy, zamerané na protivládnych aktivistov. Predstavitelia takzvaných "žiadateľov", ktorí prichádzajú každoročne do Pekingu vyjadriť svoje rozhorčenie, uviedli, že tisíce z nich v priebehu týždňa zatkla polícia.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 01:45