StoryEditor

Joschka Fischer končí s politikou

28.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Líder nemeckej strany Zelených Joschka Fischer odchádza z politiky. Dvojka v bývalej vláde kancelára Gerharda Schrödera, výrazný politik s minulosťou ľavicového radikála, sa rozlúčil s klubom Zelených a ešte v lete dá strane k dispozícii svoj poslanecký mandát.

Líder nemeckej strany Zelených Joschka Fischer odchádza z politiky. Dvojka v bývalej vláde kancelára Gerharda Schrödera, výrazný politik s minulosťou ľavicového radikála, sa rozlúčil s klubom Zelených a ešte v lete dá strane k dispozícii svoj poslanecký mandát. Už od jesene bude prednášať na univerzite v Princetone diplomaciu v krízových oblastiach. Ako exminister zahraničných vecí má v diplomacii prehľad. Fischer, ktorý nemá ani maturitu, teraz bude docentom na jednej z najprestížnejších amerických univerzít.
Rečnícky nadaný Joschka Fischer premenil Zelených na modernú stranu, ktorá hrá dôležitú úlohu v súčasnej nemeckej politike. Jeho odchod je definitívnym koncom éry, ktorá sa začala v roku 1983, keď sa Zelení prvý raz dostali do nemeckého Bundestagu. Ako minister zahraničných vecí si v rokoch 1998 až 2005 stabilne udržiaval najvyššiu priečku v rebríčkoch popularity.
Takmer všetci nemeckí politici mu vzdali hold po tom, čo sa dozvedeli o jeho zámere opustiť politickú scénu. Podľa nemeckých médií sa Joschka Fischer do verejného života ešte vráti. V minulosti sa o ňom uvažovalo ako o ministrovi zahraničných vecí Európskej únie. Práve v nejakej medzinárodnej funkcii by sa obľúbený nemecký politik mohol v budúcnosti ešte ukázať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 06:13