StoryEditor

Správny čas na loby

03.05.2007, 00:00
Autor:
mokmok

Je objednanie si lobistickej firmy klasický postup pri presadzovaní záujmov?
-- V americkej politike ide o dosť zaužívaný postup. Lobizmus je tam riadený zákonom, je transparentný. Vo chvíli, keď je zmluva uzatvorená, je prístupná aj verejnosti. Považujem aj za veľmi dobré, že sme tento postup robili aj v súčinnosti s ďalšími siedmimi krajinami.
Prečo sme oslovili firmu práve teraz?
-- Teraz je veľmi dobrá chvíľa. Problematika sa už dostala ďaleko, postoj administratívy je priaznivý, ale aj tak rozhoduje Kongres. Tam je Voinovichov návrh (senátor George Voinovich ako prvý navrhol zrušenie víz pre skupinu krajín vrátane Slovenska, pozn. red.) plus spoločný postup krajín... Takýto postup môže prispieť k tomu, aby sme si spolu s ostatnými krajinami boli istejší, že túto neprimeranosť v partnerstve so Spojenými štátmi odstránime.
Je to jeden z úspešných nástrojov?
-- V tejto fáze vyjednávania je to veľmi úspešný nástroj, ktorý sa v Amerike používa. Ak chcete dosiahnuť nejaký cieľ, tak sa ho snažíte zabezpečiť na všetkých možných miestach. Lobbing nemôže člena Kongresu priviesť k hlasovaniu, ale sprostredkúva kontakty. Je to kanál, ktorý umožňuje, že imigračný zákon (ktorý nie je prioritou americkej administratívy, aj keď by mal byť) neunikol pozornosti Kongresu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. máj 2024 14:01