StoryEditor

Bush zmení Prahu na nedobytný hrad

31.05.2007, 00:00

Z českej metropoly sa začiatkom budúceho týždňa stane nedobytná pevnosť. Ostreľovači na strechách domov, všadeprítomní policajti s nabitými zbraňami a hermeticky uzavreté Hradčany -- s tým všetkým musia rátať obyvatelia i návštevníci Prahy. "Uzavretý bude Pražský hrad i oblasť okolo neho. V prípade potreby budú uzavreté aj ďalšie lokality," povedala pre HN hovorkyňa pražskej polície Eva Miklíková.
Celý tento rozruch má na svedomí jeden muž -- americký prezident George W. Bush. V metropole našich západných susedov sa zúčastní na bezpečnostnej konferencii. Mal by tiež vystúpiť v Rádiu Slobodná Európa s prejavom na tému demokracia. Bushova návšteva je o to sledovanejšia, že počas nej bude hovoriť s českým prezidentom Václavom Klausom o plánoch výstavby amerického radaru v Česku. Radar je tŕňom v oku mnohým Čechom, ktorí proti najsilnejšiemu mužovi sveta chystajú veľké demonštrácie.
Ostrí chlapci na strechách
Bushovu návštevu sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia, porovnateľné azda len s pražským summitom NATO v novembri 2002, na ktorom sa tiež zúčastnil. Vodičov čakajú rozsiahle dopravné obmedzenia, uzavretých bude niekoľko ciest a ulíc v centre. Na poriadok a plynulosť dopravy budú dohliadať stovky policajtov, samotných ochrankárov budú desiatky. Polícia prehľadáva kanály v meste a ich poklopy privára k rámom. "Snažíme sa vylúčiť riziko, že niekto ukryje do kanála napríklad bombu," hovorí jeden z policajných expertov.
Niektorým Čechom sa nepáči, že Američania budú môcť u nich použiť strelné zbrane. Boja sa predovšetkým ľudia z centra mesta. Polícia im už odporučila, aby neotvárali okná a vyvarovali sa prudkých pohybov. Mohli by sa totiž dostať do zameriavača pušky ostreľovača. Šéf ochrannej služby českej polície Lubomír Kvíčala, ktorý bude mať na starosti Bushovu bezpečnosť, však Pražanov upokojuje. "Takéto opatrenia majú za cieľ chrániť osoby na miestach, kde budú platiť bezpečnostné opatrenia. Ochranka bude mať ostré náboje. Môže ich použiť podľa českých zákonov pri nevyhnutnej obrane a v krajnej núdzi," pripomína. Podľa neho sa však ľudia nemusia báť, že ich zabije ostreľovač ukrytý na streche len preto, že si siahnu do vrecka po peňaženku.
"Klaunský sprievod" pre Busha
Na návštevu pravicového šéfa Bieleho domu sa pripravujú aj ľavičiari a odporcovia pripravovanej výstavby americkej radarovej základne v Česku. Generálku na Busha si urobili v sobotu na Václavskom námestí, odkiaľ pochodovali na Hrad. Komunisti na pondelok plánujú veľkú demonštráciu pred americkým veľvyslanectvom. Prezidenta sa "nemôžu dočkať" ani sympatizanti organizácie Nie základniam, ktorá združuje asi 50 spolkov a iniciatív. Organizátori chcú usporiadať tzv. klaunský sprievod pri príležitosti návštevy kráľa šašov.
Protibushovské demonštrácie však majú byť na rozdiel summitu NATO spred piatich rokov pokojné. "Žiadne vajíčka ani dlažobné kocky nečakajte, to nie je náš štýl. Skôr niečo nenásilného," hovorí člen vedenia Komunistického zväzu mládeže Zdeněk Štefek. Podľa neho môže ísť skôr o vyvesenie veľkoplošných transparentov na okolitých budovách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 02:28