StoryEditor

Turkmenbaši prepúšťa

19.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Veľkorysosť turkménskeho prezidenta Saparmurata Nijazova, ktorý sa nechá oslovovať Turkmenbaši, je "nekonečná". Prezident sa totiž rozhodol udeliť amnestiu. Viac ako polovica z 18-tisíc väzňov sa tak dostane tento týždeň na slobodu. Medzi nimi bude aj osem ľudí, ktorých odsúdili za účasť na údajnom pokuse o atentát na prezidenta. Ten sa rozhodol oslobodiť ich preto, lebo pri atentáte nemali v ruke zbraň a svoj čin oľutovali.
Amnestiu udeľuje prezident každý rok pri príležitosti získania nezávislosti od bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1991. Minulý rok nariadil prepustiť asi osem tisíc väzňov. Tento rok naplánoval amnestiu na 19. októbra, keď sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán.
Prepustení väzni budú musieť odprisahať, že už nikdy nespáchajú zločin. Prísahu zložia na korán a tiež na morálny kódex Ruchnama (Kniha duše), ktorý zostavil samotný Nijazov. Ruchnama je v Turkmenistane povinné čítanie už pre deti v škole, ale často z kódexu robia skúšku aj dospelí, najmä štátni úradníci.
Turkmenbaši (Otec všetkých Turkov) má nad krajinou absolútnu kontrolu. Potláča činnosť akejkoľvek opozície, ktorej členovia často končia vo väzení, alebo v psychiatrických zariadeniach. Krajinu často kritizujú za rozsiahle porušovanie ľudských a občianskych práv, ku ktorému patrí bitie, neodôvodnené zatýkanie a väznenie, vyhrážky a mučenie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 07:11