StoryEditor

Maďari vyberajú sedem divov

11.02.2007, 23:00

Inšpirovaní celosvetovým internetovým hlasovaním o nových siedmich divoch sveta aj v Maďarsku sa rozhodli vybrať najlepšiu sedmičku domácich stavebných diel. Z pôvodných 130 návrhov porota prepustila do záverečného výberu 21 najzaujímavejších objektov architektúry rôzneho zamerania z histórie i zo súčasnosti. O siedmich naj rozhodnú už priamo obyvatelia v ankete denníka Népszabadság. Výsledky by mali byť známe už v polovici marca, teda ešte skôr ako spoznáme novú sedmičku svetových divov. Je ťažké tipovať, kto má najväčšie šance dostať sa na prestížny zoznam maďarských skvostov stavebného umenia.
Do sedmičky sa môže dostať Matejov kostol s neodmysliteľnou Rybárskou baštou na hradnom vrchu, odkiaľ sa otvára nádherná panoráma na Budapešť. Veľké šance má aj reťazový most, označovaný za najkrajší z miestnych mostov nad Dunajom, najmä pri večernom osvetlení. Alebo typická budova parlamentu na peštianskom nábreží či najväčšia funkčná synagóga v Európe, prípadne moderné objekty ako Sportaréna a sídlo ING.
Z vidieka môžu mať šancu napríklad pivničný systém arcibiskupstva v Egeri, ostrihomská bazilika, na ktorú je najkrajší pohľad z druhého brehu Dunaja z nášho Štúrova či stará dedina Hollókő. Alebo žeby most s deviatimi dierami v Hortobágye, kostol v Jáku, opátstvo v Pannonhalme a ktovie, či nie Kráľovský palác vo Vyšehrade a námestie pred Dómom v Segedíne. Voľba je na Maďaroch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. máj 2024 17:23