StoryEditor

EK dá viac na vedu a výskum

08.04.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Výdavky Európskej únie na vedu a výskum by mali v najbližšom desaťročí prudko rásť a postupne dosiahnuť tri percentá HDP, na ktoré sa EÚ zaviazala. Vyplýva to z návrhov k pripravovanému finančnému výhľadu na roky 2007 - 2013.

Vyplýva to z návrhov k pripravovanému finančnému výhľadu na roky 2007 - 2013, ktoré dnes predstavil komisár pre vedu a výskum Janez Potočnik. Podľa komisie by investície do výskumných programov v oblasti vesmírneho priemyslu či informačných technológií pomohli vytvárať nové pracovné miesta, posilnili vývoz a oživili ekonomiku. EK preto navrhuje v novej finančnej perspektíve na roky 2007 - 2013, o ktorej prebiehajú rokovania, vyčleniť na vedu a výskum takmer 68 miliárd eur.
Dnes je naliehavejšie ako kedykoľvek predtým investovať do vytvárania, šírenia a používania znalostí, povedal komisár Potočnik. Únia podľa neho investuje do vedy a výskumu príliš málo, roztrieštene a nie je úspešná pri premene výsledkov výskumu na komerčné využitie. Potočnik chce preto z únie urobiť miesto príťažlivé pre vedcov, pre investície do výskumu a pre získavanie hmatateľných výhod z výskumnej činnosti. Zvýšené investície do vedy a rozvoja povedú k dodatočnému rastu HDP, zamestnanosti a vývozov a k zníženiu dovozov, vysvetľuje komisia v návrhu. Dokument potvrdzuje cieľ vynakladať do roku 2010 na vedu a výskum tri percentá HDP. V súčasnosti je to menej ako dve percentá, čím únia výrazne zaostáva za USA.
Navrhované peniaze sa podľa EK majú použiť na financovanie veľkých výskumov, ale tiež na menšie akademické projekty, podporu spolupráce medzi vedcami, univerzitami a priemyselnými odvetviami, mobilitu vedcov a výskumníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 21:39