StoryEditor

Amerike hrozí "Vietnam 2"

01.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Experti predpovedajú vojne v Iraku "vietnamský" záver. Americkým silám to hrozí v prípade, ak v Iraku stratia verejnú a politickú podporu svojej misie a budú sa musieť urýchlene stiahnuť.

Experti predpovedajú vojne v Iraku "vietnamský" záver. Americkým silám to hrozí v prípade, ak v Iraku stratia verejnú a politickú podporu svojej misie a budú sa musieť urýchlene stiahnuť. Vojenskí experti okolo veliteľa síl v Iraku, generála Davida Petrausa, podľa britského denníka The Guardian varovali, že majú už len šesť mesiacov na to, aby zvrátili situáciu v Iraku.

Tím generála Petraeusa v súčasnosti čelí mnohým problémom, ktoré sa podobajú symptómom z Vietnamu. Petraeusovi chýbajú vojaci, rozpadá sa medzinárodná koalícia, klesá morálka amerických vojakov postihnutých zvyšujúcimi sa stratami a nedostatkom politickej podpory v Bagdade a vo Washingtone, možné je aj zvýšenie napätia na juhu krajiny, ak Briti opustia oblasť mesta Basra.

Poradný tím zložený z veteránov boja proti rôznym typom povstalcov a znalcov islamu a oblasti, známy ako "Bagdadský mozgový trust", má ako hlavnú úlohu presadiť novú politiku prezidenta Georgea W. Busha. Tá stojí aj na posile amerických síl o 21 500 vojakov. Amerika počíta s tým, že sa týmto spôsobom podarí zvýšiť bezpečnosť, a tým aj získať priestor na dialóg medzi sunnitmi, šiitmi a Kurdmi. Ak táto etapa uspeje, nastúpi plán s názvom "dlhá stratégia".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. máj 2024 17:00