StoryEditor

Na tento Kongres sa tak rýchlo nezabudne

25.11.2002, 23:00

Zasadnutie 107. amerického Kongresu je od piatka už minulosťou, kongresmani a senátori sa opäť zídu, ale už v novom zložení, až v januári. Všetci najvyšší ústavní činitelia pritom budú po dlhom čase iba z jednej politickej formácie, republikáni po kongresových voľbách získali post vodcu republikánskej väčšiny v Senáte -- Trent Lott a v Snemovni reprezentantov bude aj naďalej "vládnuť" predseda Dennis Hastert. V Bielom dome pritom ešte najmenej najbližšie dva roky pobudne prezident George W. Bush a jeho viceprezident Dick Cheney. Ešte predtým, než sa kongresmani rozpŕchli na zimné prázdniny, poslali prezidentovi na podpis zákon o vytvorení nového ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, no nepodarilo sa im dosiahnuť kompromis v otázke podpory v nezamestnanosti -- takmer milión ľudí sa tak počas vianočných sviatkov nebude môcť tešiť z nezamestnaneckých dávok.
Zasadacia sieň Snemovne bola v posledný deň rokovania už takmer prázdna a technické dodatky k finálnej verzii nového bezpečnostného zákona navrhnuté Senátom už odklepla iba hŕstka zostávajúcich kongresmanov. Nové ministerstvo by malo mať rozpočet 37 miliárd dolárov a až 170 000 zamestnancov. Do jeho pôsobnosti bude spadať 22 doteraz roztrieštených bezpečnostných agentúr a úradov. Ministerstvo bude koordinovať prácu napríklad Pobrežnej stráže USA, Colného úradu USA, Americkej tajnej služby, Federálnej správy v krízových situáciách či Imigračného a naturalizačného úradu. Na jeho čele by podľa Bushovho rozhodnutia mal stáť súčasný riaditeľ Úradu pre vnútornú bezpečnosť, Tom Ridge. Agentúru zriadili v reakcii na tragické teroristické útoky z 11. septembra. Prezident mal zákon podpísať už včera. Demokrati sa najprv vyhrážali, že sa pokúsia prijatie právnej úpravy ešte zabrzdiť, no nakoniec svoje hrozby nezrealizovali. Senát zákon odobril už minulý týždeň v utorok, deň predtým, než sa v starom zložení rozišiel.
Snemovňa sa však nedohodla na kompromisnom riešení problému podpory v nezamestnanosti pre približne 820 000, ktorí počnúc 28. decembrom stratia nárok na federálnu pomoc a ďalších 95 000 nezamestnaných bude nasledovať každý týždeň. S tým však ostro nesúhlasia demokrati, ktorí očividne začali kampaň do volieb v roku 2004. "Kongres týmto trvá na hre držgroša počas Vianoc. V čase, keď by sme mali ukázať aspoň trochu súcitu," zdôrazňuje demokratický kongresman David Obey z Wisconsinu. Odchádzajúci vodca republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Dick Armey však sľubuje, že podpora v nezamestnanosti bude hneď prvou témou zasadnutia 108. Kongresu USA.
V januári 2003 síce do lavíc na Kapitole zasadnú niektoré nové tváre, no ani 107. Kongres nemusí byť svojou legislatívnou aktivitou zahanbený. Schválil zákon o daňových úľavách, reforme volebného systému, financovaní volebnej kampane, o poľnohospodárstve, o školstve, leteckej bezpečnosti, protiteroristickú legislatívu, zákon o protiteroristickom poistení, rezolúciu o Iraku a v neposlednom rade aj spomínaný zákon o vytvorení ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Na 108. kongrese zostali právne úpravy o energetike, reforma zákona o bankrote, zákon o predpisovaní liekov na recept a právach pacientov.
Medzi pamätihodné okamihy končiacej Snemovne reprezentantov patrí tiež náhle ukončenie kariéry kongresmana Garyho Condita po afére s 24-ročnou Chandrou Levyovou. V máji roku 2001 šokoval zas republikánsky senátor James Jeffords, keď vystúpil zo svojej domovskej strany a do čela Senátu sa tým dostali demokrati. Potom prišiel 11. september a relatívne krátke obdobie politickej jednoty. Prišlo aj obdobie antraxových útokov, ktoré načas ochromili prácu najvyššieho zákonodarného orgánu USA. V júli zase v historickom kroku zbavili poslaneckého mandátu kongresmana Jamesa Trafficanta, stalo sa tak iba druhýkrát od americkej občianskej vojny. Súd ho totiž predtým odsúdil na osem rokov väznia za korupciu a vydieranie. Len nedávno zas demokrati zvolili nového lídra v Snemovni reprezentantov. Krok to bol vskutku historický, pretože do čela strany sa prvýkrát dostala žena -- kongresmanka Nancy Pelosiová z Kalifornie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 00:21