StoryEditor

Prvého muža OSN vyľakal útok

22.03.2007, 23:00

Šéf Spojených národov Pan Ki-mun včera len o vlások unikol smrti. Mínometná strela dopadla do tesnej blízkosti sídla irackej vlády v Bagdade práve vo chvíli, keď vnútri Pan spolu s irackým premiérom Núrím al-Malíkím odpovedal na otázky novinárov. Kým vyľakaný Pan ustúpil od rečníckeho pultu a prikrčil sa, Malíkí, očividne zvyknutý na podobné situácie, ostal stáť neochvejne na mieste. "Nič sa nedeje," povedal premiér osobnému strážcovi, ktorý k nemu priskočil.
Na Pana padala omietka
Na účastníkov tlačovej konferencie po výbuchu padala zo stropu omietka, nikomu sa však nič nestalo. Strela dopadla do záhrady sídla vlády, ležiaceho v prísne stráženej Zelenej zóne. V bezprostrednej blízkosti budovy zostal na mieste explózie metrový kráter. Nad zónou sa vznášal hustý čierny oblak dymu. Explózia vonku zranila dvoch irackých strážcov a poškodila niekoľko áut. V Zelenej zóne sídlia iracké úrady, medzinárodné inštitúcie a zahraničné veľvyslanectvá.
Na tlačovke hovoril generálny tajomník o dosiahnutom pokroku v nepokojnej krajine. "Verím, že Iračanov a ich vládu čaká lepšia, istejšia, bohatšia a demokratickejšia budúcnosť. Situácia sa zlepšuje," povedal Pan tesne explóziou. Dodal, že plánuje do Iraku vyslať ďalší personál Spojených národov. Po výbuchu Malíkí vyhlásil, že Panovu návštevu považuje za dôkaz stabilizácie Iraku. Vzápätí tlačovku ukončil.
Neohlásená návšteva
Pan Ki-mun včera priletel do Bagdadu na neohlásenú návštevu. Ide vôbec o jeho prvú návštevu Iraku vo funkcii šéfa OSN. Panov predchodca Kofi Annan bol naposledy v Bagdade v novembri 2005. Annan stiahol z Iraku väčšinu personálu po atentáte na sídlo OSN v roku 2003. Zahynulo pri ňom 22 ľudí vrátane vtedajšieho šéfa misie OSN v Iraku Sergia Veiru de Mella.
Návštevou Iraku odštartoval Pan Ki-mun desaťdňovú cestu po Blízkom východe. Počas turné navštívi postupne Egypt, Palestínu, Izrael, Jordánsko, Saudskú Arábiu a Libanon. S lídrami týchto krajín bude hovoriť najmä o blízkovýchodnom mierovom procese.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 04:54