StoryEditor

Po drážďanskej bodke SPD ustupuje

04.10.2005, 00:00
"Nejde o môj nárok a vôbec nejde o moju osobu. Ide o vedúci politický nárok mojej strany. O tom môže rozhodnúť len vedenie strany a ja budem každé rozhodnutie akceptovať," prekvapujúco včera vyhlásil predseda nemeckej vlády Gerhard Schröder.

"Nejde o môj nárok a vôbec nejde o moju osobu. Ide o vedúci politický nárok mojej strany. O tom môže rozhodnúť len vedenie strany a ja budem každé rozhodnutie akceptovať," prekvapujúco včera vyhlásil predseda nemeckej vlády Gerhard Schröder. Ako v rozhovore pre televíznu spoločnosť RTL dodal, nechce stáť v ceste stabilnej vláde v Nemecku. Následne vedenie Schröderovej sociálno-demokratickej strany (SPD) dalo za pravdu a pripustilo možný ústup v rokovaniach s CDÚ.
Bohatší o mandát
V nemeckom kalendári je 3. október označený červenou - ako štátny sviatok, deň nemeckej jednoty. Keďže politici sa včera venovali najmä oslavám, na vyhodnotenie situácie po nedeľnej drážďanskej bodke za predčasnými parlamentnými voľbami zatiaľ času príliš nebolo. V saskej metropole sa pre úmrtie jedného z kandidátov volilo o dva týždne neskôr, ako v ostatných častiach štátu, a je zrejmé, že spolu 219 000 hlasov, o ktoré tu išlo, už celkovými výsledkami volieb v Nemecku nejako zamávať nemohlo, veď občanov oprávnených voliť je v celej krajine až 61 miliónov.
I tak sa však toto meranie síl očakávalo so značným záujmom. Jednak preto, že bez neho ústredná volebná komisia nemôže vyhlásiť definitívne výsledky volieb, a jednak preto, že predsa len išlo o jeden mandát. Ten napokon získala opozičná Kresťansko-demokratická únia (CDU), ktorá si tak v tandeme s bavorskou stranou CSU ďalej zvýšila náskok pred sociálnymi demokratmi v berlínskom Bundestagu, a to na štyri poslanecké kreslá. Záprah CDU-CSU na čele s Angelou Merkelovou ich má teraz 226, kým sociálna demokracia 222. Dôležitý je tak skôr psychologický ako nejaký reálny dosah drážďanských výsledkov na názory politikov, ktorí v Berlíne vyjednávajú o podobe budúcej nemeckej vlády.
Zisk jedného mandátu pre CDU sa môže zdať nepochopiteľný tvárou v tvár skutočnosti, že v Drážďanoch najviac hlasov - 27,9 percenta - získali sociálni demokrati terajšieho kancelára Gerharda Schrödera. Za túto zdanlivú nelogickosť môže zložitý nemecký volebný systém, v ktorom má každý volič dva hlasy. Prvým vyjadruje sympatie priamo niektorému z kandidátov, druhým sa rozhoduje medzi stranami. CDU získala napokon 24,4 percenta hlasov; len o málo hlasov za ňou skončila ľavicová strana WASG (19,7). Pravicová strana NPD, ktorá sa vlani dostala do krajinského parlamentu, získala len 2,6 percenta hlasov.
SPD ustupuje
Politici CDU, posmelení ziskom ďalšieho mandátu, už pred ďalším rokovaním s SPD odkázali sociálnej demokracii, aby sa vzdala nároku na miesto spolkového kancelára. "Je to signál pre Angelu Merkelovú," zhodnotil novú situáciu hesenský premiér Roland Koch. A generálny tajomník CDU Volker Kauder bol ešte bojovnejší: "Vyzývam rozumné sily v SPD, aby výsledky vzali na vedomie a oslobodili sa od Gerharda Schrödera."
Sociálni demokrati až doteraz stáli za Schröderom pomerne jednotne. Včera však už prišli prvé náznaky ústupu, a to nielen od samotného Schrödera. Predseda SPD Franz Münterfehring zdôraznil, že o vedúcej pozícii vo vláde treba vyjednávať, čo možno intrepretovať ako ústup. Povolebný vývoj sa tak teraz zjavne zrýchli, čo môže potvrdiť už zajtrajšie tretie kolo rozhovorov medzi oboma veľkými nemeckými stranami.
Predseda Spolkového snemu Wolfgang Thierse, ktorý včera vystúpil na oslavách štátneho sviatku v Postupimi, sa síce priamo k povolebnému patu nevyslovoval, ale hodnoteniu celkovej situácie sa nevyhol. "Napriek predchádzajúcim očakávaniam a nádejám teraz vieme, že po pätnástich rokoch od zjednotenia sme len - alebo možno už - v polovici cesty. Východ však nie je slzavé údolie ani miliardový hrob," vyhlásil v narážke na finančnú podporu, ktorú západná časť krajiny poskytla východnej. Napriek tomu však Nemecko zostáva rozpoltené hospodársky i sociálne a do istej miery ešte stále len hľadá novú tvár. Nemecká tlač sa zhoduje v tom, že budúca vláda sa nemusí báť nedostatku práce.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 14:03