StoryEditor

Je mierový plán ohrozený?

08.01.2006, 23:00

Značné obavy o ďalší vývoj v Izraeli a na palestínskych územiach v súvislosti so zdravím premiéra Ariela Šarona pretrvávajú. Zahraniční komentátori usudzujú, že pri odchode Šarona môže zosilnieť činnosť izraelských a palestínskych radikálov, čo by skomplikovalo či dokonca zablokovalo mierový proces.
Lekári nedávajú nádej, že sa Šaron v budúcnosti vráti k pracovným povinnostiam. Vládny kabinet včera po prvý raz rokoval pod vedením úradujúceho premiéra Ehuda Olmerta. Práve okolo neho sa zoskupili pravicoví i ľavicoví politici. Napriek tomu sa analytici domnievajú, že ľudia, ktorí prestúpili do strany Vpred z pravicového Likudu alebo ľavicovej Strany práce, sa teraz vrátia do kmeňových strán.
V prvých reakciách svetových médií na dohady okolo Šaronovho možného nástupcu sa okrem Olmerta objavili aj bývalý premiér Šimon Peres, ministerka spravodlivosti Tsipi Livniová a minister obrany Šaul Mofaz. Nikto z nich to zatiaľ nepotvrdil. Nie je vylúčené, že sa Olmert pokúsi získať zo Strany práce aj bývalého premiéra Ehuda Baraka, ktorý obhajuje právo Palestínčanov na vlastný štát.
Palestínska tlač uviedla, že starosti analytikov o mierový proces po Šaronovom odchode z politiky sú neprimerané, pretože Šaron pre tento proces neurobil nič.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 11:18