StoryEditor

V Bielorusku zatýkali predstaviteľov opozície

05.03.2006, 23:00
Bieloruskí policajti zbili a zatkli opozičného prezidentského kandidáta Alexandra Kozulina. Zároveň zatkli desiatky stúpencov opozície, čo sa stretlo s protestom Spojených štátov a Európskej únie. Minister vnútra Naumov varoval opozíciu pred demonštráciami po prezidentských voľbách 19. marca, polícia na ich rozohnatie použije všetky zákonné prostriedky.

Bieloruskí bezpečnostní agenti zbili a zadržali opozičného kandidáta na prezidenta Alexandra Kozulina, keď sa chcel dostať na konferenciu organizovanú prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Lídrovi Sociálnodemokratickej strany nedovolili zúčastniť sa na Celobieloruskom ľudovom zhromaždení, na ktorom Lukašenko obvinil Západ, že ho chce zbaviť moci a vyprovokovať revolúciu ako v susednej Ukrajine. "Chcel som povedať pravdu o diktatúre, v ktorej žijeme," povedal Kozulin.
Predvolebné zatýkanie
Ako informovala jeho hovorkyňa Nina Šidlovskaja, jeden z mužov, ktorí vo štvrtok večer zbili Kozulina a troch členov jeho volebného tímu, bol veliteľom poriadkovej polície, ďalší traja boli v civilnom oblečení. Kozulina následne odviedli na policajnú stanicu, kde ho údajne ošetrili. Asi 20 prívržencov opozície žiadajúcich jeho prepustenie pred policajnou stanicou polícia rozohnala streľbou do vzduchu a obuškami. Kozulinovho právnika Igora Rynkeviča, ktorý sa chcel stretnúť so svojím klientom, taktiež zadržali.
Kozulina nominovala na Celobieloruské ľudové zhromaždenie Sociálnodemokratická strana. Lukašenka si rozhneval rozhodnutím kandidovať vo voľbách, a najmä výzvou, aby Ústavný súd preveril legálnosť Lukašenkovej kandidatúry. Okrem Kozulina a jeho blízkych spolupracovníkov zatkla polícia ďalších šesťdesiatich členov opozície. "Začali sa totálne čistky v radoch opozície," povedal Ales Bjaljatskij, šéf centra pre ľudské práva Vjasna. Spojené štáty ostro odsúdili tvrdý zákrok a upozornili, že Bielorusko môže očakávať dôsledky, ak prezidentské voľby nebudú slobodné a spravodlivé.
Hrozba väzenia
V piatok bieloruskí prokurátori začali proti Kozulinovi trestné konanie. Hrozí mu až päť rokov väzenia za poškodenie portrétu prezidenta na policajnej stanici, kde ho zadržiavali za bitku s policajtmi, keď sa snažil uskutočniť tlačovú konferenciu v štátnom tlačovom centre, informoval úrad prokurátora.
Prezidentské voľby sa budú v Bielorusku konať 19. marca. Lukašenko sa v nich bude uchádzať o tretie funkčné obdobie. Spojené štáty a Európska únia autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka považujú za posledného diktátora v Európe.
Na udalosti v Bielorusku reagovala aj Európska únia. Predsedajúca krajina EÚ, Rakúsko, vyzvalo Bielorusko, aby štát zaručil bezpečnosť všetkých prezidentských kandidátov. Rakúsko "hlboko znepokojilo" násilné zatknutie opozičného kandidáta Alexandra Kozulina. "Osobná bezpečnosť všetkých prezidentských kandidátov by mala byť zaručená pred prezidentskými voľbami, počas nich i po voľbách," píše sa v rakúskom stanovisku.
Mimovládne organizácie Lukašenkovmu režimu vyčítajú rozsiahle porušovanie ľudských práv a prenasledovanie opozície. Počas jeho vlády bez stopy zmizlo viacero opozičných politikov, podnikateľov či novinárov.
Bieloruský minister vnútra Vladimir Naumov varoval opozíciu, že úrady zmaria každý pokus o masové zhromaždenie v deň prezidentských volieb, ktoré sa majú uskutočniť 19. marca. "Je to nepovolená udalosť. Nariadime, aby sa rozišli, a ak tak neurobia v priebehu desiatich, pätnástich minút, použijeme všetky zákonné prostriedky," vyhlásil minister v národnej televízii. Vo voľbách sa očakáva víťazstvo Lukašenka, ktorý v bývalej sovietskej republike vládne od roku 1994. Počas svojej vlády tvrdo vystupoval voči opozícii a vybudoval režim, ktorý odmieta opozícia v Bielorusku, ako aj západné vlády.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 07:55