StoryEditor

Izrael odmietol ultimátum únoscov

04.07.2006, 00:00

Palestínski únoscovia izraelského vojaka Gilada Šalita dali židovskému štátu ultimátum. Ak do dnešného rána Izrael nezačne s prepúšťaním tisíc arabských väzňov, musí počítať s bližšie nešpecifikovanými následkami. Izrael ultimátum odmietol a pokračuje vo vojenskej ofenzíve s cieľom oslobodiť Šalita.

Žiadne vyjednávanie
Izrael má začať prepúšťať zajatcov do 5. hodiny SELČ. Ak židovský štát nesplní požiadavku palestínskych ozbrojencov, budú "považovať vojakov prípad za ukončený". Izraelský premiér Ehud Olmert však naďalej vyjednávanie s únoscami odmieta a zdôraznil, že Izrael nepodľahne vydieraniu. "Nebudeme vyjednávať o prepustení väzňov," vyhlásil Olmert.
Prvýkrát od začiatku ofenzívy Letný dážď vstúpila izraelská armáda aj do severnej časti Pásma Gazy. Podľa vojenských zdrojov išlo o limitovanú operáciu, počas ktorej mali vojaci nájsť a zničiť tajné tunely a výbušniny. Izraelské letectvo bombardovalo ciele v Pásme Gazy vrátane úradu vládneho radikálneho hnutia Hamas, ktorého ozbrojené krídlo sa podieľalo na únose Šalita. Izrael však zaútočil aj na budovu patriacu Brigádam mučeníkov al-Aksá, čo je militantné krídlo umiernenejšieho hnutia Fatah prezidenta Mahmúda Abbása.

Počet betí stúpa
Pri leteckých útokoch zahynuli dvaja militanti, na juhu Pásma Gazy navyše vojaci zastrelili ešte v nedeľu v noci troch Palestínčanov, z ktorých dvaja mali na sebe pripevnené výbušniny. Celkový počet obetí na palestínskej strane tak od začiatku vojenskej operácie stúpol na sedem.
Bez výsledku ostávajú pokusy Egypta o sprostredkovanie dohody. Podľa zdrojov z palestínskej samosprávy egyptskí vyjednávači mohli Šalita navštíviť a potvrdili, že mal tri strelné rany, ktoré mu únoscovia nechali ošetriť. Egypt, ktorý tradične pôsobil ako sprostredkovateľ dohôd medzi Izraelom a Palestínčanmi, však zatiaľ nemá únoscom čo ponúknuť na výmenu za Šalita. Izrael stále trvá na tom, že s teroristami nebude vyjednávať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. jún 2024 20:02