StoryEditor

Poľsko sa striel nebojí

20.02.2007, 23:00
Poľsko sa nenechá vystrašiť hrozbami Moskvy, ktorá chce namieriť svoje rakety na prípadný americký protiraketový systém v strednej Európe. Varšava tiež odmieta úvahy, že by sa opäť mohla dostať do ruskej sféry vplyvu.

Poľsko sa nenechá vystrašiť hrozbami Moskvy, ktorá chce namieriť svoje rakety na prípadný americký protiraketový systém v strednej Európe. Varšava tiež odmieta úvahy, že by sa opäť mohla dostať do ruskej sféry vplyvu. "Aby bolo jasné, tu nejde o bezpečnosť Ruska. Tieto zariadenia v žiadnom prípade neohrozujú Rusko. Ide tu o nádeje Kremľa, že Poľsko sa znovu dostane do ruskej sféry vplyvu," vyhlásil včera poľský premiér Jaroslaw Kaczynski. Podľa neho sa šance obnovenia ruského vplyvu v okamihu vybudovania americkej protiraketovej základne v Poľsku minimálne na niekoľko ďalších desaťročí výrazne znížia.
Odpoveď do dvoch týždňov
Veliteľ ruských raketových vojsk Nikolaj Solovcov v pondelok pohrozil, že ak sa Praha a Varšava rozhodnú postaviť americké základne na svojom území, ruské raketové vojská zaradia tieto objekty medzi svoje ciele. Premiér Kaczynski i jeho český kolega Mirek Topolánek na toto varovanie reagovali spoločným vyhlásením, že obe krajiny zrejme vyhovejú žiadosti USA a začnú rokovania o umiestnení základní. Poľský minister obrany Aleksander Szczyglo včera dodal, že Varšava pravdepodobne odpovie na návrh USA do dvoch týždňov.
Poliaci proti základniam
Poľská tlač považuje vyjadrenia premiérov za predbežný súhlas s americkou žiadosťou. Súčasne však upozorňuje, že podľa prieskumu je čoraz viac Poliakov proti vybudovaniu americkej protiraketovej základne v krajine. "Vyhlásenia premiérov sú unáhlené a budia dojem, že v rokovaniach s Američanmi zostáva už len dohodnúť detaily," píše denník Gazeta Wyborcza.
Moskovské noviny Izvestija pripomínajú, že Rusko doteraz na žiadne objekty v krajinách bývalého sovietskeho bloku nenamierilo svoje rakety, prinajmenšom oficiálne. "Zdá sa, že teraz sa bojové úlohy raketových vojsk môžu plniť v Poľsku i Česku. Rusko chce v akciách proti východoeurópskym krajinám stavať na rakety stredného doletu," píšu Izvestija. Podľa nich mali ruské strategické raketové vojská v polovici minulého roka k dispozícii 503 odpaľovacích zariadení balistických striel štyroch typov. Na nich bolo umiestnených 1 853 jadrových bojových hlavíc.

01 - Modified: 2003-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Malý priestor na nižšie sadzby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 22:33