StoryEditor

Európu by nič neuchránilo

20.02.2007, 23:00

Generálmajor v zálohe Marián Mikluš pre HN:
Aká je súčasná obranyschopnosť Európy pred prípadným raketovým útokom?
Ak by hypoteticky nejaká raketa na Európu letela a niesla by jadrovú hlavicu, Európu by v súčasnej dobe nič neuchránilo, keďže protiraketový systém NATO je zatiaľ len v štádiu štúdie. Likvidácia rakety by prebiehala nad Európou, takže jadrová hlavica by sa rozpadala nad územím Slovenska, Maďarska, Ukrajiny i ďalších krajín.
Čo považujete za momentálne najúčinnejšiu zbraň ruských raketových síl?
Je to interkontinentálna manévrujúca viachlavicová raketa Topol-M, schopná niesť 6 až 14 subhlavíc. Každá z nich po vstupe do vesmíru manévruje a nejde po vypočítanej trajektórii, takže protiraketový systém musí zachytiť každú z nich osobitne. Objavili sa tiež informácie o novej rakete Bulava, ktorá je modernizovanou verziou Topolu-M.
Existuje nebezpečenstvo, že by Rusko skutočne mohlo zaútočiť raketami na Európu?
Európa nie je nepriateľ, ktorý by pre Rusko znamenal nebezpečenstvo. Protivníkom Rusov nebola a nikdy nebude Európa, ale USA. Je to pochopiteľné, keďže vo vojenskej oblasti sa Spojeným štátom môže momentálne rovnať jedine Rusko. Cieľom pre svetové mocnosti nie je v súčasnosti ani Poľsko či Česko. Ide tu skôr o problém medzi USA a Ruskom. Skutočnosť, že Američania chcú dotiahnuť do Európy protiraketovú obranu, ja osobne považujem za veľmi nebezpečnú pre Európu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 06:42