StoryEditor

Bezpečnosť rozhodne

03.12.2006, 23:00
Vyhlásenie amerického prezidenta Georgea W. Busha o tom, že chce rokovať s Kongresom o zmene vízovej politiky štátu, odštartovalo kolo rokovaní o nových podmienkach bezvízového režimu. Jedno z prvých sa konalo na českej ambasáde, kde sa zástupcovia európskych krajín stretli s predstaviteľmi americkej administratívy.

Vyhlásenie amerického prezidenta Georgea W. Busha o tom, že chce rokovať s Kongresom o zmene vízovej politiky štátu, odštartovalo kolo rokovaní o nových podmienkach bezvízového režimu. Jedno z prvých sa konalo na českej ambasáde, kde sa zástupcovia európskych krajín stretli s predstaviteľmi americkej administratívy.

Prinieslo minulotýždňové stretnutie na českej ambasáde nový posun v iniciatíve amerického prezidenta Georgea W. Busha zmeniť vízovú politiku USA?
-- Bolo to stretnutie krajín V4 a pobaltských štátov. Po vzájomnej dohode sme však prizvali aj Grécko, Maltu a Cyprus. Bolo to exkluzívne stretnutie s predstaviteľmi ministerstva pre vnútornú bezpečnosť a ministerstva zahraničných vecí pred tým, ako sa popoludní konal brífing pre všetky krajiny, ktoré majú záujem o bezvízový styk s USA. Americkí predstavitelia potvrdili iniciatívu prezidenta Busha rokovať s Kongresom o zmene vízového režimu a presunu dôležitosti od imigračných kritérií k bezpečnostným kritériám, ako sú pasy s biometrickými údajmi a výmena informácii o cestujúcich.
Spojené štáty prezentovali sedem predbežných kľúčových bezpečnostných opatrení, z ktorých najdôležitejšie sa týkajú informácií o stratených a odcudzených cestovných dokladoch, výmeny informácií o cestujúcich do USA a zotrvávaní v krajine aj po vypršaní víz.
Medzi základné požiadavky pre zaradenie krajiny do bezvízového režimu patrí aj to, aby krajina nemala viac ako tri percentá odmietnutých žiadostí o vydanie víz. Vylúči nový zákon toto kritérium?
-- Trojpercentná klauzula je v súčasnosti absolútna. Novou vízovou politikou sa táto podmienka nevylúči. Ak sa krajina bude veľmi vzďaľovať od tohto kritéria, určite bude ťažšie zaradená do bezvízového režimu. Štátu však môže byť udelená výnimka, ak spĺňa ďalšie iné technické bezpečnostné kritériá, je blízkym spojencom Spojených štátov a má dobrú dynamiku vývoja, ktorá smeruje k týmto trom percentám. Slovenská republika sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 15 percent odmietnutých žiadostí, vývoj je však pozitívny a číslo klesá.
Kedy by sa mal návrh dostať do Kongresu?
-- Koncom januára 2007 by návrh zákona mohol byť na stole, už teraz sa diskutuje s kľúčovými poradcami v Kongrese, aby sa vytvorila čo najširšia podpora pre prijatie zákona. Návrh bude predkladať prezident Bush, bude však o ňom rokovať až nový Kongres. Predpokladám, že zákon by mohli prijať do dvoch rokov.
Budú spojené štáty posudzovať nové členské krajiny Európskej únie kolektívne, v rámci únie, alebo budú individuálne pristupovať ku každej krajine?
-- Ku krajinám sa bude pristupovať individuálne v rámci bilaterálnych rokovaní. Musíme využiť túto príležitosť, nebolo by pre nás dobré, keby sme zaostali v tomto procese za inými štátmyi regiónu, máme všetky predpoklady na to, aby sme mohli byť úspešní.
Na čo sa teraz musí zamerať Slovensko, aby sme sa čo najskôr dopracovali k zrušeniu víz?
--Je v záujme Slovenska, aby sme nekládli bariéry pre cestovanie, ale zároveň vedeli o tom, ktor k nám prichádza. Technické opatrenia pre zlepšenie bezpečnosti SR už zavádza v súvislosti so vstupom do európskeho Schengenského systému. Budeme iniciovať expertnú návštevu v USA s cieľom čo najskôr, presne identifikovať všetky kroky, rozhodne nebudeme čakať so založenými rukami, kým zákon nebude schválený.
V prípade schválenia nových požiadaviek v bezvízovom styku, budú platiť len pre nové krajiny, alebo ich budú musieť splniť aj krajiny, ktoré sú v bezvízovom režime so Spojenými štátmi?
-- Aj krajiny, ktoré sú dnes zaradené do bezvízového programu, budú podrobené týmto novým požiadavkám a budú im musieť vyhovieť.
Mohlo by prípadné stiahnutie slovenských vojakov s Iraku negatívne ovplyvniť náš "rating" v USA?
-Viaceré štáty prehodnocujú svoju účasť v Iraku, ani jednotky USA tam nie sú so zámerom ostať na veky. Mali by sme však, ako člen koalície, postupovať zodpovedne, transparentne a s jasným cieľom -- podporiť stabililtu a demokratický vývoj v Iraku a širšom regióne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 11:51