StoryEditor

Putin v Izraeli o predaji zbraní

29.04.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin včera uskutočnil hlavný program historickej prvej návštevy Izraela ruským (resp. sovietskym) lídrom. Médiá si všimli stredajšiu nočnú návštevu Putina pri Múre nárekov, najposvätnejšom mieste judaizmu, tesne po tom, ako ruský prezident navštívil pravoslávne pútnické miesto a Chrám svätého hrobu v jeruzalemskom Starom meste. Putin tieto posvätné miesta navštívil napriek námietkam bezpečnostných pracovníkov ruskej aj izraelskej strany
S izraelským prezidentom Mošem Kacavom rokoval najmä o otázke terorizmu, ktorá je v súčasnosti v popredí záujmu a bezpečnostných obáv medzinárodného spoločenstva. Podľa Putina má Rusko záujem o zlepšenie spolupráce s Izraelom v boji proti terorizmu. "Obe strany považujú terorizmus za jednu z najnebezpečnejších výzev ľudstvu," uvádza sa v stanovisku zo stretnutia.
Izraelský premiér Ariel Šaron mal neskôr Putinovi tlmočiť nesúhlas Izraela s predajom ruských zbraní Palestínskej autonómii. Rokovali aj o plánovanom predaji ruských protiraketových systémov Sýrii. Ruský prezident zdôraznil, že tieto zbrane pre Izrael nepredstavujú hrozbu. Naopak, Izrael sa opakovane pokúsil Rusko presvedčiť zmeniť stanovisko. Velenie ruskej armády malo v úmysle dodať Sýrii aj raketové systémy typu Iskander, ale Putin realizáciu tohto projektu zakázal a spresnil, že Rusko dodáva Sýrii rakety krátkeho doletu a robí všetko pre to, aby v regióne nenarušilo rovnováhu síl.
Putin sa vyjadril aj k iránskemu jadrovému programu. Podľa ruského prezidenta musí Teherán presvedčiť medzinárodné spoločenstvo o tom, že sa neusiluje o výrobu jadrovej zbrane. Irán neskôr pohrozil opätovným začatím obohacovania uránu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 08:09