StoryEditor

Teroristi opäť útočili na Bali

03.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Páchateľmi troch sobotňajších útokov na indonézskom ostrove Bali, pri ktorých zahynulo 26 ľudí a ďalších 122 bolo zranených, boli samovražední atentátnici. Potvrdil to včera policajný veliteľ Made Mangku Pastika.

Páchateľmi troch sobotňajších útokov na indonézskom ostrove Bali, pri ktorých zahynulo 26 ľudí a ďalších 122 bolo zranených, boli samovražední atentátnici. Potvrdil to včera policajný veliteľ Made Mangku Pastika.
"Indikácie vedú k tomu, že išlo o samovražedné útoky. Našli sme hlavy odtrhnuté od tiel a všetky sa nachádzali v oblasti výbuchov," spresnil Mbai. Podľa neho sú zo zorganizovania útokov podozriví dvaja malajzijskí utečenci. Traja atentátnici vošli v sobotu večer do preplnených reštaurácií na Bali vo vestách s odpaľovacími zariadeniami. "Videl som ich telá. Všetko, čo po nich zostalo, sú len hlavy a chodidlá. Podľa týchto dôkazov sa môžeme domnievať, že výbušniny mali upevnené na opasku," dodal indonézsky predstaviteľ. Podozriví Malajzijčania Azaharí bin Husín a Núrd Muhammad Tup sú najhľadanejšími teroristami v Indonézii od útokov na Bali v roku 2002, pri ktorých prišlo o život 202 ľudí, väčšinou cudzincov. Obidvaja -- údajní kľúčoví členovia organizácie Džamáa Islámíja, napojenej na Al-Kajdu -- sú obviňovaní aj zo zosnovania útokov na Bali pred tromi rokmi, ako aj z ďalších dvoch atentátov v indonézskom hlavnom meste Jakarta v rokoch 2003 a 2004. "Modus operandi sobotňajších útokov je rovnaký ako pri predchádzajúcich prípadoch. Máme podozrenie, že za nimi stoja Husín a Tu," dodal Ansjád Mbai.
Druhá séria samovražedných útokov v priebehu ostatných troch rokov, ktorá v sobotu otriasla pokojnými turistickými centrami na indonézskom ostrove Bali, vyvolala ostré odsúdenie zo strany politikov a posilnila ich odhodlanie spojiť sily v boji proti terorizmu.
Viaceré vlády celého sveta už spontánne ponúkli Indonézii pomoc. Austrália napríklad vyslala lekárske tímy, Británia záchranárske oddiely, Spojené štáty a Nový Zéland vyjadrili ochotu všemožne pomôcť pri pátraní po teroristoch, ktorí sú za tromi takmer simultánnymi útokmi s najmenej 26 obeťami na životoch a vyše sto zranenými.
Generálny tajomník OSN Kofi Annan odsúdil samovražedné atentáty a vyzval indonézske úrady, aby rýchlo identifikovali a vydali spravodlivosti ich páchateľov. Ministerka zahraničných vecí USA Condoleezza Riceová ubezpečila, že USA stoja na strane indonézskeho ľudu a vlády v snahe dostať osoby zodpovedné za teroristické akty pred súd. "V našom spoločnom boji proti terorizmu budeme naďalej spolupracovať," povedala Riceová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 16:08