StoryEditor

Povodne ustupujú, experti varujú pred ich opakovaním

26.08.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTKHNHNTASRTASR
Kým oblačnosť a chladnejšie počasie pomohli nakrátko uhasiť lesné požiare, ktoré už niekoľko dní vyčíňajú nad stredným Portugalskom, zvyšok Európy trápili rovnako ničivé záplavy.

Kým oblačnosť a chladnejšie počasie pomohli nakrátko uhasiť lesné požiare, ktoré už niekoľko dní vyčíňajú nad stredným Portugalskom, zvyšok Európy trápili rovnako ničivé záplavy.
V Portugalsku prinieslo chladnejšie počasie úľavu 4 200 dobrovoľným hasičom, ktorí už v boji s ohňom "pracovali nad svoje možnosti", uviedol minister vnútra Antonio Costa. Ďalšie vyjasňovanie a otepľovanie, ktoré hlásia meteorológovia na sobotu, spôsobuje obavy, že požiare sa môžu obnoviť, dodal Costa. Podľa odhadov zhorelo od začiatku roku vyše 180 000 hektárov lesnej pôdy.
Pokojné Švajčiarsko
Situácia v povodňami postihnutých oblastiach Švajčiarska sa v noci na včera upokojila. Hladiny riek a jazier zostali stabilné alebo pomaly klesajú. Problémy začalo spôsobovať naplavené drevo, ktoré vytvorilo prekážky odtekajúcej vode. Hoci hladina Vierwaldstätterského jazera už nestúpa, v centre mesta Luzern uzatvorili ďalšie ulice. V kantóne Schwyz sa v stredu večer prepadla cesta. V meste Bern pripravovali evakuáciu obyvateľov z historického centra, pretože rozvodnená rieka Aare ohrozuje stabilitu starých budov. Asi 160 ľudí sa stále nemôže vrátiť do svojich domovov v najviac postihnutých obciach Klosters a Susch. Komplikácie sú v doprave. Zo štyroch severojužných ťahov sú prejazdné len dva - cez Veľký sv. Bernhard a San Bernardino. Neprejazdné sú úseky diaľnic A4, A6 a A8. Naďalej sa nedá prejsť cez priesmyky Bürnig, Grimsel, Susten, Klausen, Flüela a Albula.
Povodne na juhu Nemecka pomaly ustupujú, hoci hladiny prítokov Dunaja v Nemecku v noci na včera nepretržite stúpali. Povodňová vlna na Dunaji dorazila do bavorského Ingolstadtu, kde vyhlásili štvrtý varovný stupeň. V noci na včera stúpala aj hladina rieky Isar - povodňová vlna dorazila do Landshutu. Vzostup očakávajú v Mníchove, pretože sa vypúšťala nádrž Sylvenstein.
V Rakúsku, v tirolskej horskej dedine Paznaun, ktorá je po zemi úplne neprístupná, zostalo zablokovaných asi 5 000 turistov. Štrnásť vrtuľníkov rakúskej armády začalo s ich evakuáciou, z Insbrucku transportujú lieky a potraviny. Asi tisíc dovolenkárov evakuovali včera po provizórne zriadenej ceste aj z dediny Lech vo Vorarlbersku. Najnovšie povodne v Rakúsku si vyžiadali už štvrtú obeť. V spolkovej krajine Vorarlbersko objavili po poklese rieky Litz v aute telo 81-ročného dôchodcu, ktorý bol nezvestný od utorka.
Hladiny riek v ostravskom regióne na severovýchode Moravy včera klesli a boli odvolané najvyššie povodňové stupne. Rieky Olše, Ostravice, Morávka a Lučina sa vrátili do svojich korýt.
Silné búrky a intenzívny dážď spôsobili lokálne záplavy v južnom Poľsku. Najhoršia situácia je v obciach ležiacich v blízkosti poľsko-českých hraníc a v okolí Cieszyna. Veľká voda niektoré miesta úplne odrezala od okolitého sveta.
Dôkaz klimatických zmien
Súčasné rozsiahle povodne v Alpách a suchá na juhu Európy sú podľa mnohých expertov ďalšími dôkazmi celosvetových klimatických zmien. Ľudia v Európe sa vraj budú musieť pripraviť na to, že extrémne výkyvy počasia už budú súčasťou ich života. Zabrániť nastupujúcemu trendu vraj môže iba výrazná redukcia skleníkových plynov, uviedla agentúra DPA.
"Klimatické extrémy už nie sú náhodou, ale základným trendom v počasí," tvrdí Anselm Smolka z výskumného tímu najväčšej svetovej poisťovne Münich Re. O vplyve otepľovania na počasie nepochybuje ani expert na výskum podnebia z univerzity v severonemeckom Kiele Mojib Latif. "Obdobie sucha na juhu, rovnako ako ničivé dažde v strednej Európe stále silnejú," skonštatoval. Pri otepľovaní vzduchu sa podľa expertov zvyšuje cirkulácia odparovania vody a zrážok. Teplejšia atmosféra môže prijať viac vodnej pary a zrážky a prudké búrky sú tak častejšie.
Meteorológovia preto počítajú s rastúcim počtom a intenzitou tropických búrok. Odborníci varujú, že ak sa niečo neudeje, budú výkyvy v počasí nasledujúcich 50 až 100 rokov čoraz zreteľnejšie. Za kľúčové pokladajú najmä výrazné zníženie produkcie skleníkových plynov na čele s oxidom uhličitým. "Štáty s tým môžu niečo urobiť iba vtedy, ak sa na tom zúčastnia všetci," varuje Latif.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 19:09