StoryEditor

Republikáni sa sporili s demokratmi aj s Bushom

27.05.2005, 00:00
V americkom zbore to tento týždeň vrie. Napätie, ktoré zákonodarcov sprevádza celý týždeň, vrcholí diskusiou o kontroverznom kandidátovi na funkciu veľvyslanca pri OSN Johnovi Boltonovi. O obsadení jedného z najvýznamnejších postov v americkej zahraničnej politike sa mohlo hlasovať už v noci nadnes.

Či vtedy alebo neskôr, očakáva sa, že Boltona nakoniec republikánmi kontrolovaný Senát odobrí. Nie však bez kriku, dokonca od členov strany amerického prezidenta. Tento týždeň už pritom George W. Bush zaznamenal od druhej komory - Snemovne reprezentantov, úder, keď väčšina hlasovala za zákon podporujúci výskum embryonálnych kmeňových buniek. No predtým zas republikáni ukázali svoju silu demokratom, keď hrozili, že eliminujú ich právo na parlamentnú obštrukciu. Nakoniec sa podarilo dosiahnuť kompromis a k historickej zmene, súvisiacej a s vyvážením zákonodarnej a výkonnej moci, nakoniec nedošlo.

Neprispôsobivý Voinovich
Najviac pozornosti na senátnej pôde pútal republikánsky "maverick" (teda ten, ktorý sa nechce prispôsobiť vôli väčšiny) George Voinovich. Ten sa už pred dvoma týždňami postaral o to, aby Boltonovu nomináciu nespečatil mocný a republikánmi ovládaný Výbor pre zahraničné vzťahy. Bolton nedostal obvyklé pozitívne odporúčanie, namiesto toho ho uvrhli do levovej jamy v celom Senáte. Tam majú republikáni väčšinu desiatich hlasov a ako informovala CNN s odvolaním sa na senátne zdroje, potrebných 51 hlasov sa Bushovmu kandidátovi nakoniec ujde. Karty ešte mohli zamiešať štyria umiernení republikáni, ktorí sa o Boltonovi nevyjadrovali vždy pozitívne. Voinovich označil schválenie Boltona za chybu, pretože môže podkopať zahraničnopolitické snahy. Republikánskym kolegom dokonca zaslal list, aby jeho nomináciu nepodporili.
Opoziční demokrati si však uvedomujú, že to zrejme nepomôže, a preto sa pokúšali aspoň o oddialenie hlasovania, hoci s použitím obštrukcie (o ktorej možnosť začiatkom týždňa takmer prišli). Demokrati žiadajú vládne úrady, aby im vydali dokument o Boltonovom pôsobení na ministerstve, aká bola jeho rola pri "nafukovaní" informácií o potenciálnej hrozbe niektorých štátov či ako to bolo s jeho požiadavkami, keď chcel získať záznamy odpočúvaní rozhovorov.

O obštrukciách
Debatu o Boltonovi predtým zatienila iná, no rovnako kontroverzná agenda. Bolo to pri hlasovaní o sudkyni federálneho odvolacieho súdu, konzervatívnej Priscille Owenovej. Doteraz jednej z najkontroverznejších sudcovských návrhov Bushovej administratívy. Demokrati totiž jej schválenie vytrvalo spomaľovali, až to dospelo do fázy, keď republikáni hrozili zrušením ich práva na filibuster - parlamentnej obštrukcie.
Filibuster je proces, v ktorom sa zákonodarcovia snažia zabrániť parlamentu, aby začal hlasovať o nejakom legislatívnom návrhu, nominácii a pod. V zásade ide o možnosť, že senátor alebo ich skupina môže hlasovať o čom chce a ako dlho chce, len aby spomalil chod hornej snemovne. Rekordmanom bol v tomto smere Strom Thurmond, ktorý v 50. rokoch proti zákonu o občianskych právach rečnil 24 hodín a 18 minút. V súčasnosti sú možné procedurálne obštrukcie - filibustre, kde sa už viac nevyžaduje dlhosiahle rečnenie, no vodca senátnej väčšiny môže vyžadovať tradičný filibuster, ak chce. Demokrati nakoniec ustúpili a dovolili republikánom, aby sudkyňu schválili. Bude však zaujímavé sledovať, ako dlho prímerie vydrží. Očakáva sa totiž, že Bush bude čoskoro navrhovať aj sudcu Najvyššieho súdu, a to už mnohí len tak ľahko neprehltnú.

Spor s prezidentom
Republikáni sa však neprú iba s opozíciou, ale niektorí aj s prezidentom. Len predvčerom schválila Snemovňa reprezentantov zákon umožňujúci výskum embryonálnych kmeňových buniek, ktorý je už dlhší čas jablkom sváru medzi Bielym domom a Kapitolom. Bush tvrdí, že zákon je v rozpore s jeho rozhodnutím spred štyroch rokov, keď tento výskum výrazne obmedzil. Snemovňa svoj návrh odobrila pomerom 238:194, no prezident už sľúbil veto (prvé počas svojej prezidentúry). A je otázne, či sa v komore nájde dvojtretinová väčšina na jeho zrušenie. Hoci karty by ešte mohol zamiešať aj Senát.
V každom prípade bol tento týždeň pre amerických zákonodarcov jedným z najnáročnejších od volieb: republikáni sa dostali do ostrého sporu s demokratmi aj s prezidentom Bushom. Aspoň čiastočne sa tak ukončili obavy, že Kongres posilnený ďalšími republikánmi sa stane iba pečiatkovacím strojom bez vlastného názoru.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 03:42