StoryEditor

Merkelová zložila prísahu

22.11.2005, 23:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Poslanci nemeckého Spolkového snemu zvolili včera jasnou väčšinou predsedníčku Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angelu Merkelovú za historicky prvú spolkovú kancelárku v dejinách Nemecka. Za 51-ročnú Merkelovú hlasovalo 397 poslancov a 202 zákonodarcov bolo proti. Dvanásť poslancov sa zdržalo hlasovania, pričom dovedna bolo odovzdaných 611 platných hlasov zo 614-členného Bundestagu. Po 15 rokoch, ktoré uplynuli od zjednotenia Nemecka, tak najvyšší spolkový vládny post obsadí po prvý raz východonemecký politik. Krátko po voľbe uvoľnil odchádzajúci spolkový kancelár Gerhard Schröder Merkelovej svoj doterajší Úrad spolkového kancelára.
Zo zákulisia kancelárky
O Merkelovej sa zatiaľ vie, že dobre ovláda ruštinu a angličtinu a kedysi pred obávanou východonemeckou políciou Stasi prikladala príbory k telefónu, ako jej kázali rodičia, aj keď o účinnosti tejto metódy pochybovala. Menej je však už známe, že napríklad jej prvou politickou spomienkou bolo postavenie Berlínskeho múra v roku 1961. Druhou je zastrelenie amerického prezidenta Johna F. Kennedyho v Dallase. Merkelovej rodina vždy vtipkovala, že ak padne Berlínsky múr, zájdu spoločne do luxusného hotela Kempinski, ktorý sa nachádzal v západnom Berlíne, a dajú si tam ustrice. Po páde múra v roku 1989 napokon išla nie na ustrice, ale s priateľom do sauny a chodila do nej takmer každý týždeň.
Nebude sa sťahovať
Merkelová sa nechce sťahovať zo svojho apartmánu z centra metropoly Berlína, kde žije so svojím manželom Joachimom Sauerom, do bytu v Úrade spolkového kancelára, aj keď jej ho Schröder už uvoľnil. Ako raz sama povedala, keby mala tri úplne voľné dni, upratala by si byt a zoradila svoju zbierku kníh. Sama sa považuje za dobrú kuchárku. Medzi jej špeciality patria polievky, rezne, rybie pokrmy a rovnako dobre vie napiecť aj koláče.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 01:38