StoryEditor

V Nemecku prídu na rad sporné témy

28.03.2006, 00:00

Krajinské voľby v troch nemeckých spolkových krajinách sa skončili síce rozdielne, ale práve preto je pre veľkú koalíciu kresťanských a sociálnych demokratov ich výsledok víťazstvom. Oba tábory označili výsledok volieb za úspech a cítia sa posilnené aj na celonemeckej úrovni.

Protichodné výsledky
Na krajinských voľbách sa mohlo zúčastniť 17 miliónov ľudí, teda štvrtina oprávnených voličov v Nemecku. Aj preto sa považovali za prvý test pre veľkú koalíciu. Jednoznačné závery, ku ktorej z veľkých strán sa voliči priklonili, sa však z výsledkov nedajú vyvodiť. Vo všetkých troch krajinách dokázali ministerskí predsedovia a ich strany obhájiť vedúce postavenie. V Bádensku-Württembersku aj Sasku-Anhaltsku ostala najsilnejšou stranou Kresťanskodemokratická únia (CDU). V Bádensku-Württembersku bude naďalej vládnuť s liberálmi, v Sasku-Anhaltsku sa však vládna koalícia mení. Doteraz boli koaličným partnerom CDU tiež liberáli, tí však stratili takmer polovicu hlasov, a tak príde aj v Sasku-Anhaltsku na rad veľká koalícia so Sociálnodemokratickou stranou (SPD), ktorá mierne získala. V skutočne víťaznej nálade boli ale v Magdeburgu len predstavitelia Ľavicovej strany, ktorá sa stala druhou najsilnejšou stranou.
Celkom opačne dopadli voľby v Porýní-Falcku. SPD tam zaznamenala najlepší výsledok svojej histórie a obľúbený ministerský predseda Kurt Beck môže dokonca vládnuť sám, pretože sociálni demokrati tesne získali absolútnu väčšinu kresiel. Výrazné víťazstvo v Porýní-Falcku je pre SPD po dlhom čase prvým volebným víťazstvom a upokojí situáciu v strane, z ktorej sa začala ozývať nespokojnosť s nízkymi volebnými preferenciami. "Veľmi sa teším, že môžem po krajinských voľbách znovu hovoriť o úspechoch," oddýchol si aj predseda strany Matthias Platzeck.

Začína sa čas reforiem
Z víťazstva sa však tešila aj kancelárka Angela Merkelová a jej CDU. "Bol to dobrý deň pre CDU," vyhlásila Merkelová. Zároveň ohlásila to, čo všetci očakávali -- veľká koalícia sa začne venovať sporným témam ako zdravotnícka reforma, energetická politika, pracovný trh alebo rozpočtová politika. Pred krajinskými voľbami sa týmto témam obe strany zámerne vyhýbali, aj preto bola kampaň nudná a účasť vo voľbách historicky nízka, negatívny rekord padol v Sasku-Anhaltsku, kde sa na voľbách zúčastnilo len 44 percent voličov.
Opozícia prejavila obavy, že teraz, keď už strany veľkej koalície nemusia brať ohľad na blížiace sa voľby, začnú presadzovať reformy, ktoré tvrdo zasiahnu peňaženky občanov. "Výsledok je povzbudením pre ďalšie kroky, ktoré teraz veľká koalícia musí uskutočniť," naznačila Merkelová začiatok novej fázy vládnutia. Práve na reformy v spomínaných oblastiach majú obe strany rozličné názory, druhá etapa vládnutia bude teda pre veľkú koalíciu ťažšia ako prvá, v ktorej riešila len problémy, na ktoré mali strany väčšinou rovnaký názor.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 23:06