StoryEditor

Európa bude oslavovať

21.03.2007, 23:00
Cez víkend prepuknú v celej Európe oslavy 50. narodenín Európskej únie. Užijú si ich predovšetkým milovníci nočného života a umenia.

Cez víkend prepuknú v celej Európe oslavy 50. narodenín Európskej únie. Užijú si ich predovšetkým milovníci nočného života a umenia. Podpísanie Rímskych zmlúv z 25. marca 1957 o vzniku Európskeho hospodárskeho spoločenstva, ktoré odštartovalo históriu zjednotenej Európy, budú oslavovať ľudia od Haagu až po Atény. Ústredná slávnosť sa uskutoční v Berlíne, kde sa bude konať neformálny summit Európskej únie. Za veľkými metropolami nechce zaostať ani Bratislava. Podpísanie Rímskych zmlúv si pripomenie zriadením multimediálneho informačného stánku EÚ a ďalšími sprievodnými podujatiami. "Oslavy budú zamerané najmä na mladých ľudí a na možnosti vzdelávania a práce v krajinách Európskej únie," povedal pre HN hovorca bratislavského primátora Milan Vajda.
V centre diania Berlín
Hlavným mestom starého kontinentu sa však cez víkend bezpochyby stane Berlín. V metropole Nemecka, ktoré v súčasnosti predsedá Európskej únii, sa zídu na neformálnej schôdzke lídri európskych krajín. Okrem oficialít sa tu chystajú desiatky kultúrnych a spoločenských akcií. V miestnych kluboch sa až do rána postarajú o dobrú zábavu hudobné skupiny zo všetkých krajín únie.
Koncertov si Európania užijú cez víkend dosýtosti. V Bruseli pod slávnym Atómiom poteší fanúšikov spevák Lou Bega či kapely Hooverphonics, Simply Red a Gipsy Kings. Zaujímavý projekt sa pripravuje v Portugalsku, kde v nedeľu spojí svoje sily 220 hudobných skupín. Presne o štvrtej popoludní zahrajú na rôznych miestach krajiny hymnu Európskej únie - úryvok z Beethovenovej Ódy na radosť.
Polmaratón sa cez víkend pobeží v Prahe. Mal by sa na ňom zúčastniť aj český eurokomisár Vladimír Špidla. Vo Viedni si záujemcovia môžu naplánovať túru po veľvyslanectvách krajín Európskej únie, ktoré ohlásili víkend otvorených dverí. V Ríme, kde zmluvu o vzniku Európskeho hospodárskeho spoločenstva podpísalo šesť európskych krajín, sa uskutoční summit mládeže. Asi 200 mladých ľudí z celej Európy tam bude diskutovať o budúcom smerovaní únie.
Oslavujeme aj my
Séria podujatí prebieha aj na Slovensku. "Oslavy potrvajú až do 9. mája, teda do Dňa Európy," uviedla pre HN Mária Kavuláková z Informačného centra Európskeho parlamentu na Slovensku. Tento týždeň sa v celej krajine konajú konferencie a semináre, určené predovšetkým mladým ľuďom. Hlavné oslavy sa uskutočnia v pondelok na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Vo veľkopriestorovom multimediálnom stane sa predstaví všetkých 27 členských krajín únie. Slováci budú mať možnosť oboznámiť sa aj s fungovaním Európskej komisie, Európskeho parlamentu i ďalších inštitúcií. V apríli zase vyrazí na cestu po desiatich slovenských mestách európsky informačný autobus. Svoju púť zavŕši 9. mája v Bratislave, dodala Kavuláková.

01 - Modified: 2003-05-05 14:50:58 - Feat.: 0 - Title: Zlatý hokejový očistec 02 - Modified: 2003-05-05 20:25:45 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 6. 5. 2003 03 - Modified: 2003-05-05 20:34:03 - Feat.: 0 - Title: Bezproblémový rozvod vodárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 05:15