StoryEditor

Kto je kto: Václav Klaus

10.01.2007, 23:00

Narodil sa v roku 1941 na Vinohradoch. Vyštudoval Obchodnú fakultu na Vysokej škole ekonomickej, kde promoval v roku 1963. Pôsobil ako vedecký pracovník v Českej akadémii vied. Podarilo sa mu dostať sa na stáž do Talianska a Spojených štátov. Akademickú pôdu opustil z politických dôvodov v roku 1970, o sedemnásť rokov sa na ňu vrátil. Medzitým pracoval v Štátnej banke československej.
Do politiky Klaus vstúpil po páde komunistického režimu. Bol prvým federálnym ministrom financií vo vláde Mariána Čalfu. V deväťdesiatych rokoch sa stal predsedom Občianskeho fóra, po jeho zániku predsedom Občianskej demokratickej strany (ODS). Z postu šéfa najsilnejšej politickej strany smerujú jeho kroky po voľbách v júni 1992 rovno do premiérskeho kresla ešte Československej federácie. O rok neskôr sa spolu s Vladimírom Mečiarom stávajú hlavnými hráčmi rozdeľovania republiky a vzniku nových štátov.
Prvé obdobie Klausovej vlády možno charakterizovať častými spormi s ostatnými politikmi. V nasledujúcich voľbách v roku 1996 funkciu premiéra síce obhájil, o rok neskôr sa však rozpadla vládna koalícia a Klaus musel podať demisiu. Predčasné voľby posilnili pozíciu českej ľavice v podaní ČSSD a jej predsedu Miloša Zemana, ktorý Klausa vymenil v premiérskom kresle. Tomu na ďalšie štyri roky zostala "len" stolička predsedu Poslaneckej snemovne.
V ďalších voľbách v roku 2002 ODS opäť neuspela a Klaus rezignoval z postu predsedu strany. Jeho nástupcom sa stal Mirek Topolánek. Klaus však rezignáciou neopúšťa svet vysokej politiky. Hneď ďalší rok kandiduje na prezidenta. Po zdĺhavých peripetiách ho zvolili až v treťom kole hlasovania, keď ho podporili aj opoziční poslanci na úkor svojho kandidáta Miloša Zemana.
Václav Klaus je ženatý. S manželkou Líviou má dvoch synov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 14:19