StoryEditor

Putin dodržal pravoslávnu tradíciu. V mrazoch sa ponoril do ľadovej vody

19.01.2018, 12:09
Autor:
ahaahaČTKČTK
V jazere museli vysekať dieru do ľadu.

Ruský prezident Vladimir Putin sa v noci na dnes ponoril do ľadovej vody Seligerského jazera, aby vzdal hold sviatku Zjavenia Pána, ktorá sa v Rusku podľa pravoslávneho kalendára oslavuje s trinásťdenným oneskorením za príchodom Troch kráľov inde v Európe.

Tradícia má pripomínať pokrstenie Ježiša Krista v rieke Jordán. Podľa Kremľa sa teplota pri ľadovej diere vysekanej pre hlavu štátu pohybovala okolo šiestich stupňov pod nulou.

Súčasť kampane

"Putin sa pri príležitosti sviatku Zjavenia Pána zúčastnil časti liturgie a tiež sa zapojil do trojkráľového kúpeľa v jazere Seliger," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že Putin pravoslávne otužovanie dodržiava už niekoľko rokov. Prvý krát tak však urobil za prítomnosti novinárov.

Predstavenie podľa ruských médií nepochybne súviselo s marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých je súčasný prezident hlavným favoritom. Podľa prieskumov má podporu 73 percent voličov. Kampaň, ktorej sa ujala hlavná vládna strana Jednotné Rusko, má predovšetkým prilákať voličov k hlasovacím urnám.

Vo štvrtok sa novinári v súvislosti so správou o zdravotnom stave amerického prezidenta Donalda Trumpa v Kremli vypytovali, či lekársku kontrolu plánuje podstúpiť aj Putin. Peskov to odmietol, zdôraznil však, že Putin je absolútne zdravý a vo skvelej forme. To dokázala aj kúpeľ v ľadovom jazere, pri ktorej bývalý rozviedčik a džudista Putin opäť ukázal svoje vypracované telo.

Dlhoročná tradícia

Ruské pravoslávie hlása, že voda je v období trojkráľových sviatkov čistá a svätá a má liečivé účinky. Rituálny kúpeľ je v tomto období v krajine masovou záležitosťou, v Moskve dnes dokonca kvôli polonahým nadšencom posilnili verejnú dopravu.

Podľa prieskumu agentúry VCIOM sa tento rok na kúpanie odhodlá každý siedmy Rus. Prekážkou vraj nie sú ani kruté mrazy, ktoré sa na Sibíri pohybujú okolo mínus 30 stupňov.

Po celom Rusku na rituál dozerali posilnené policajné hliadky, príslušníci Národnej gardy, kozáci a dobrovoľníci. Šesťdesiatpäťročný Putin vstúpil do Seligerského jazera po bohoslužbe v neďalekom mužskom kláštore, ktorý leží zhruba na polceste medzi Petrohradom a Moskvou.

01 - Modified: 2022-09-14 14:04:50 - Feat.: - Title: Arménsko a Azerbajdžan hlásia nové strety na spoločnej hranici. Jerevan prišiel už o najmenej 100 vojakov 02 - Modified: 2022-09-14 09:53:22 - Feat.: - Title: Vojenské neúspechy Ruska na Ukrajine oslabujú jeho vplyv v bývalých častiach ZSSR, tvrdia experti z USA 03 - Modified: 2022-09-14 11:49:03 - Feat.: - Title: Putin mal odmietnuť mierovú dohodu s Kyjevom, ktorá by zabránila vojne, píše Reuters 04 - Modified: 2022-09-13 20:01:28 - Feat.: - Title: Mestskej rade v Petrohrade po výzve na zosadenie Putina hrozí rozpustenie 05 - Modified: 2022-09-13 11:47:33 - Feat.: - Title: Rusko prežíva veľmi ťažké obdobie. Patriarcha Kirill vyzval na modlitby za Putina a armádu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. máj 2024 05:06