StoryEditor

Ilegálnu imigráciu kontroluje v USA trh

21.04.2006, 00:00
Čoraz viac amerických zamestnávateľov vyzýva svojich pracovníkov z radov ilegálnych imigrantov, aby v snahe o lacnú pracovnú silu prilákali svojich priateľov a rodinu zo svojej domoviny. Denník Washington Times takto dokonca definoval novú stratégiu konzervatívcov ako zabrániť pripravovanej reforme imigračných zákonov. Najnovšie konzervatívci prívržencov liberálnej reformy obviňujú, že chcú, aby boli imigranti navždy odsúdení na špinavú prácu ako čistenie záchodov či zber bavlny.

Čoraz viac amerických zamestnávateľov vyzýva svojich pracovníkov z radov ilegálnych imigrantov, aby v snahe o lacnú pracovnú silu prilákali svojich priateľov a rodinu zo svojej domoviny. Denník Washington Times takto dokonca definoval novú stratégiu konzervatívcov ako zabrániť pripravovanej reforme imigračných zákonov. Tá je zatiaľ na bode mrazu, keďže ju blokujú senátni demokrati požadujúci voči prisťahovalcom viac ústupkov.
Najnovšie konzervatívci prívržencov liberálnej reformy obviňujú, že chcú, aby boli imigranti navždy odsúdení na špinavú prácu ako čistenie záchodov či zber bavlny. Terčom útoku sa pritom stal aj umiernený republikán John McCain. "McCain vie, že v prezidentských voľbách v roku 2008 nad konzervatívcami nevyhrá," píše Washington Times. "Začína byť čoraz jasnejšie, kto kontroluje imigráciu -- nie sú to vlády, ale trh," povedal agentúre AP Jorge Santibanez, riaditeľ Colegio de la Frontera Norte v Tijuane (mexicko-americká hranica).
Dobrým príkladom môže byť Pedro Lopez Vazquez. Ten keď pred niekoľkými dňami prešiel mexicko-americkú hranicu, okamžite si v USA našiel prácu. Zamestnávateľ dokonca zaplatil prevádzačovi tisíc dolárov, aby sa dostal do Aspenu v Colorade. Americká pohraničná stráž ho pritom už dvakrát deportovala späť do Mexika. Čoraz viac spoločností, ktoré potrebujú robotníkov, spolupracujú s nelegálnymi organizáciami.
"Začalo sa to explicitne, mäsokombináty mali napríklad na transport pripravené autobusy a inzerovali priamo v Mexiku. Dnes sa to deje oveľa viac na neformálnej rovine," tvrdí expertka Darcy Tromanhauserová. Podľa jedného súdneho prípadu jeden prevádzač na americko-mexickej hranici zarobil takmer milión dolárov za 15 mesiacov.
Cez hranicu previedol šesťtisíc imigrantov, ktorí mali pracovať v čínskych reštauráciách na americkom stredozápade. Čínskeho Američana Shana Wei Yua odsúdili za transport týchto imigrantov na deväť rokov väzenia. Jeho agentúra dokonca ponúkala na prácu týchto ľudí v čínskych novinách vychádzajúcich v Chicagu. Yu následne poslal tlmočníkov do španielčiny, aby v Dallase vyzdvihli ľudí, ktorí sú ochotní pracovať ako umývači riadu a pomocní kuchári. Za túto službu strhli zamestnávatelia novým pracovníkom sumu 450 dolárov, zo smiešnej mesačnej tisícdolárovej výplaty. No mnohí z komunity ilegálnych prisťahovalcov ich podľa AP považujú za hrdinov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 15:53