StoryEditor

Hizballáh: Vojaci za vraha

14.09.2006, 00:00

Bejrút -- Vodca libanonského šíitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh opäť pichol do osieho hniezda. Tel Avivu nadiktoval nové podmienky na prepustenie dvoch izraelských vojakov. Práve ich únos spustil 34 dní trvajúci vojenský konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom na juhu Libanonu v júli tohto roka.
Nasralláh žiada za slobodu vojakov prepustenie libanonského extrémistu Sámira Kantara. Izrael ho v roku 1979 odsúdil na 542 rokov väzenia za vraždu troch Izraelčanov. "Ak sa ma pýtate, či sa dohodneme bez prepustenia Sámira, tak odpovedám nie, v žiadnom prípade," povedal Nasralláh v rozhovore pre katarskú televíziu Al-Džazíra. Tel Aviv zatiaľ na jeho slová nereagoval. Vodca Hizballáhu zároveň informoval, že budúci týždeň by mal prísť do Libanonu sprostredkovateľ OSN, ktorý by mal pomôcť dohodnúť podmienky na prepustenie dvoch izraelských vojakov.
Šéf Hizballáhu sa od 12. júla, keď sa vojna začala, neobjavuje na verejnosti príliš často. Poskytol len niekoľko rozhovorov, dva z nich odvysielala katarská televízia Al-Džazíra. ČTK, ach

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 10:42