StoryEditor

Vyhrali rozpory kultúr

13.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Švédska akadémia vied opäť oceňovala. Nositeľom tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru sa stal turecký spisovateľ Orhan Pamuk. Výbor pre udeľovanie ceny uviedol, že štyridsaťpäťročný spisovateľ "objavil nové symboly pre zrážku a prelínanie kultúr pri hľadaní melancholickej duše svojho rodného mesta".
Orhan Pamuk sa narodil v Istanbule, kde dodnes žije. Štúdium architektúry sa rozhodol po troch rokoch ukončiť, aby sa mohol venovať literatúre a novinárstvu.
Pamuk je jedným z popredných predstaviteľov tureckej postmodernej literatúry. Je držiteľom viacerých domácich a zahraničných ocenení. Jeho diela preložili do viac ako štyridsiatich jazykov. K najznámejším patria romány Biela pevnosť, Červené je moje meno a Sneh. Svetovo uznávaný autor sa vo svojich knihách zaoberá predovšetkým vzťahmi a rozpormi medzi európskym a osmanským svetom, čo je v súčasnosti jedna z najaktuálnejších a zároveň politicky najvýbušnejších tém. V roku 2005 ho turecká vláda trestne stíhala za výroky o vyvraždení milióna Arménov a asi 30-tisíc Kurdov ešte počas existencie osmanského impéria. V prípade odsúdenia "za očierňovanie tureckej národnej identity" mu hrozilo až trojročné väzenie. Istanbulský súd neskôr obvinenia zrušil.
Ocenenie kontroverzného tureckého autora málokoho prekvapilo. Horúcim kandidátom na získanie ceny bol už minulý rok. "Jeho ocenenie by mohlo v Turecku vyvolať určité turbulencie, ale na tom rozhodne nemáme záujem. Vo svojej vlasti ho považujú za kontroverznú osobnosť, ale na druhej strane, tými sú takmer všetci držitelia našej ceny," povedal tajomník Švédskej akadémie vied.
V širšom okruhu tohtoročných kandidátov na Nobelovu cenu za literatúru bol údajne aj český spisovateľ Milan Kundera žijúci vo Francúzsku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 02:02