Reuters
StoryEditor

Lavrov: Otrávenie Skripaľa mohlo byť v záujme Londýna, USA a Británia zahodili všetku slušnosť

02.04.2018, 14:21
Autor:
ČTKČTK
Ako bude kauza Skripaľ ďalej eskalovať, nezáleží podľa ruského ministra zahraničia na Moskve, ale len na západných krajinách.

Otrava bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry mohla byť v záujme Británie, ktorá tak mohla chcieť odvrátiť pozornosť obyvateľov od odchodu krajiny z Európskej únie. Na tlačovej konferencii to dnes povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

V stredu chce Moskva podľa ruského veľvyslanca urobiť Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) návrh, ako ďalej postupovať pri vyšetrovaní.

Počas studenej vojny sa dodržiavali pravidlá

Skripaľova otrava podľa Lavrova "mohla byť v záujme britskej vlády, ktorá sa ocitla v nepríjemnej situácii, keď nie je schopná splniť svoje sľuby dané voličom o podmienkach brexitu".

V časoch studenej vojny sa podľa šéfa ruskej diplomacie dodržiavali určité pravidlá, teraz sa však Spojené štáty a Británia rozhodli zahodiť všetku slušnosť. Ako bude kauza Skripaľ ďalej eskalovať, nezáleží podľa neho na Moskve, ale len na západných krajinách.

Londýn tvrdí, že za útok na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu v juhoanglickom meste Salisbury je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné Rusko. Moskva to odmieta. Kvôli kauze Skripaľ vypovedali takmer tri desiatky krajín okolo 150 ruských diplomatov. U väčšiny štátov reagovala Moskva recipročne a vypovedala rovnaký počet pracovníkov príslušných ambasád.

Rusi predložia návrh ďalšieho postupu

V nedeľu Moskva vyzvala medzinárodnú Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), aby jej poskytla informácie o vyšetrovaní prípadu otravy ruských občanov v Salisbury. Už v sobotu zoznam otázok týkajúci sa tejto kauzy poslalo Rusko tiež Británii a Francúzsku. Paríž sa podľa neho na vyšetrovaní podieľa.

Ruský veľvyslanec pri OPCW dnes denníku Rossijskaja gazeta povedal, že Moskva v stredu medzinárodnej organizácii navrhne, ako ďalej postupovať pri vyšetrovaní otravy Skripaľových.

"Bude to jednoduchý, jasný návrh, ktorého zmyslom je prispieť k vyšetrovaniu prípadu zo Salisbury," uviedol Alexander Šulgin. Podrobnosti síce neoznámil, pôjde podľa neho však o "dobrý návrh", ktorý by mohol prejsť bez sťažností. Rusko na stredu zvolalo mimoriadnu schôdzku OPCW.

01 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 02 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 03 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 04 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 05 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:07