17.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Najšťastnejším národom v Európskej únii sú Dáni. Česi sa radia k priemeru, z obyvateľov strednej Európy sú však najspokojnejší. Vyplýva to z prieskumu Európskej nadácie pre zlepšovanie životných a pracovných podmienok. Nadácia hodnotila šťastie obyvateľov únie na stupnici od jednej do desiatich. Česko získalo známku 7,2, Slovensko 6,5 a najlepšie Dánsko 8,3. Priemer európskej dvadsaťpäťky je 7,5. (ČTK)

Zvolená čílska prezidentka Michelle Bacheletová sľúbila, že do politického rozhodovania zapojí širšie spektrum verejnosti, a preto polovicu jej kabinetu budú tvoriť ženy. Oznámila to včera agentúra AP. (ČTK)

Cesta severokórejského vodcu Kim Čong-ila po Číne, zahalená tajomstvom a dohadmi, včera možno vyvrcholila stretnutím s najvyššími čínskymi predstaviteľmi, vrátane prezidenta Chu Ťin-tchaa. Špekulácie hovoria o tom, že Kim Čong-il s čínskym prezidentom mohol rokovať aj o pokračovaní rozhovorov o kontroverznom severokórejskom jadrovom programe. (ČTK)

Šéf teroristickej siete Al-Kajdá Usáma bin Ládin je podľa Washingtonu stále nažive. Pravdepodobne sa stále nachádza v pohraničnej oblasti Pakistanu, kam smeroval nedávny americký nálet. (ČTK)

Európsky parlament včera vyzval úniu a členské krajiny, aby účinnejšie bojovali proti obchodovaniu s ľuďmi a sexuálnemu vykorisťovaniu žien a detí. Konkrétne Nemecko by sa malo postarať, aby zabránilo očakávanému rozmachu nedobrovoľnej prostitúcie počas majstrovstva sveta vo futbale. (ČTK)

Irán včera vyzval Veľkú Britániu, Francúzsko a Nemecko, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu a pokračovali s ním v rozhovoroch o jeho jadrovom programe. Povedal to vo Viedni iránsky zdroj z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. (ČTK)

Francúzsky denník Libération bol odsúdený na pokutu tisíc eur za ohováranie slovenskej poslankyne Európskeho parlamentu Anny Záborskej. Zároveň jej musí zaplatiť symbolické jedno euro za spôsobenú morálnu ujmu. Denník pred rokom napísal, že Záborská "je vo svojej krajine známa svojím postojom proti umelému prerušeniu tehotenstva a svojím návrhom zatvárať homosexuálov do psychiatrických liečební". (ČTK)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 06:40