Miloš ZemanReuters
StoryEditor

Zeman vyvrátil Mayovej klamstvá, reagujú Rusi na výroky o novičoku

04.05.2018, 15:57
Autor:
ČTKČTK
Český prezident Miloš Zeman povedal, že v Česku sa vyrábal a testoval jed novičok.

Ruskí predstavitelia dnes privítali štvrtkový výrok českého prezidenta Miloša Zemana o výrobe nervovo-paralytickej látky novičok v Česku. Podľa Moskvy Zemanove slová dokazujú, že Británia nesprávne obviňuje Rusko z vykonania útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru.

Podobné látky sa vyrábajú v mikroskopickom množstve

České úrady dnes zdôraznili, že v ČR sa podobné látky vyrábajú len v mikroskopickom množstve a že prezident hovoril o látke nesúcej iné označenie ako jed použitý v anglickom Salisbury.

Podľa Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) mohlo byť pri marcovom útoku použité rádovo vyššie množstvo 50 až 100 gramov.

Rusko: Ukáže sa, že aj ďalšie štáty NATO vyrábali novičok

"Je to ďalšia veľavravná ilustrácia neudržateľnej pozície, ktorú predviedlo vedenie Veľkej Británie," vyhlásil o Zemanových slovách hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého sa český prezident postaral o "ďalšie potvrdenie, že celý príbeh Skripaľa je absolútnou provokáciou a hazardom"

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová označila Zemanov výrok za vyvrátenie "klamstva vlády britskej premiérky Mayovej o tom, že novičok sa vyrábal iba v Rusku".

Severoatlantická aliancia by podľa nej mala vysvetliť, prečo tajila informácie o novičoku v Česku. Podľa ruskej hovorkyne sa nakoniec ukáže, že kapacitu vyrábať novičok majú aj ďalšie členské štáty NATO.

Prípad sprevádzaný vyhostením desiatok diplomatov z oboch strán prehĺbil roztržku medzi Ruskom a Západom. Moskva dlhodobo rázne odmieta britské tvrdenie, že útok zo začiatku marca je jej dielom.

Zeman hovoril o inej látke

České ministerstvo zahraničia dnes zdôraznilo, že Zeman hovoril o inej látke, než bola podľa Británie použitá pri útoku. Kým Zeman hovoril o nervovo-paralytickej látke označovanej ako A230, ktorú pre účely testovania vlani vyrábal Vojenský výskumný ústav v Brne, v Salisbury boli Skripaľ a jeho dcéra podľa Londýna otrávení látkou A234.

Šéf OPCW Ahmet Üzümcü denníku The New York Times povedal, že podľa zistení jeho organizácie mohlo byť pri útoku použitých 50 až 100 gramov novičoku v kvapalnom skupenstve. Na laboratórne účely sa pritom vyrába rádovo nižšie množstvo, dodal.

Podľa českého ministerstva obrany sú v ČR látky typu novičok syntetizované v rádoch mikrogramov kvôli protichemickej obrane a sú likvidované po vykonaní testov. 

Premiér Andrej Babiš dal dnes najavo prekvapenie z toho, že sa české tajné služby rozchádzajú v otázke prítomnosti novičoku v ČR. Kým vojenskí spravodajcovia podľa Zemana označili látku A230 za novičok, tí civilní sú podľa prezidenta opačného názoru. Babiš dodal, že bude od tajných služieb chcieť vysvetlenie. 

 

01 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 02 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 03 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 05 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:09