StoryEditor

Rusko Poľsku: ospravedlňte sa!

03.08.2005, 00:00
Toto leto si Poľsko uhorkovú sezónu nevychutná. Politici rozbiehajú kampaň pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, diplomatické vzťahy s Bieloruskom sú na bode mrazu - Minsk si pri vyšetrovaní poľského "sprisahania" a príprav prevratu v Bielorusku zobral na pomoc už aj domácu tajnú službu KGB.

Toto leto si Poľsko uhorkovú sezónu nevychutná. Politici rozbiehajú kampaň pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, diplomatické vzťahy s Bieloruskom sú na bode mrazu (Minsk si pri vyšetrovaní poľského "sprisahania" a príprav prevratu v Bielorusku zobral na pomoc už aj domácu tajnú službu KGB). Najnovšie prišla depeša z Moskvy, ktorá žiada oficiálne ospravedlnenie. Dôvodom je incident v poľskom hlavnom meste, pri ktorom skupina skínov fyzicky napadla a okradla tri deti ruských diplomatov a jedného kazašského mladíka. Hoci Varšava vyjadrila ľútosť, nemá rovnaký názor ako Moskva, že išlo o zločin. Obe krajiny sa nevedia zhodnúť ani na tom, či išlo o protirusky ladenú politickú provokáciu, alebo len akt chuligánstva, ako to prezentuje poľská strana.
Všetci štyria školáci sa vracali v nedeľu približne o desiatej hodine večer z kina cez jeden z mestských parkov, keď pri nich zastalo vozidlo. "Približne 15 holohlavých mladíkov vo veku 25 až 27 rokov sa na školákov vrhlo, začali ich biť a ukradli im peniaze aj mobilné telefóny. Potom naskákali späť do vozidla a ušli. Chlapci utrpeli otras mozgu," opísal situáciu korešpondent ruského denníka Pravda. A kým sa ruskí a poľskí lekári hádajú, či zranenie naozaj možno definovať ako otras mozgu, v Rusku zavládla hystéria z protiruskej kampane v Poľsku a Poliaci zas tvrdia, že Rusi sú precitlivení na incident, ktorý nemal nijaký medzinárodný podtext.
Faktom je, že v Poľsku silnie kritika Kremľa za politiku voči bývalým postsovietskym republikám. Pravdou je aj to, že u nášho severného suseda sa len za posledné dva roky zvýšil počet rasovo a inak motivovaných útokov skínov, pričom ich akcie neprekážajú tretine poľskej populácie. Podľa výsledkov prieskumu Inštitútu sociológie Varšavskej univerzity sa každý štvrtý cudzinec v Poľsku stane obeťou agresie, aj keď väčšinou ide skôr o aziatov, Arabov či afrikáncov. Ruskí chlapci mali jednoducho smolu, že s nimi šiel ich kazašský kamarát.
Na druhej strane, málokedy si incident vyslúži takú pozornosť Kremľa, že chce byť prezident Vladimir Putin "osobne informovaný, čo robí poľská vláda, aby adekvátne zareagovala na tento akt nepriateľstva, ktorý nemožno charakterizovať inak ako zločin." Bagatelizovaním incidentu a nepriateľskými, teda kritickými vyhláseniami, poľskí politici vraj len živia protiruské vášne v spoločnosti. Výsledkom je, že zodpovednosť za krízu vo vzájomných vzťahoch podsúva Moskva Poľsku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:55