Peter Mayer
StoryEditor

Prieskum: Slováci sú spokojní s členstvom v EÚ. Pre Maďarov sú dôležité slobodné médiá

22.05.2018, 19:00
Prieskum zameriavajúci sa na euroskepticizmus v stredoeurópskom regióne priniesol zaujímavé výsledky.

Maďari vo veľkej miere podporujú Európsku úniu. V Česku sú to prevažne starší ľudia, ktorí sa vyjadrujú v prospech členstva v EÚ a na Slovensku podpora EÚ vo všeobecnosti rastie. To sú len niektoré z výsledkov veľkého výskumu, ktorý v piatich krajinách (Slovensko, Slovinsko, Česko, Maďarsko, Rakúsko) stredoeurópskeho regiónu zorganizovali mimovládne organizácie. Jeho výsledky prezentovali na konferencii GLOBSEC 2018.

Výsledky prieskumu, ktorý sa zameral na postoje občanov stredoeurópskych krajín voči Európskej únii a vplyv populistických politikov na ne, priniesli viaceré prekvapujúce výsledky.

Maďari sú za členstvo v EÚ

Ako zarážajúci pôsobí napríklad fakt, že v Maďarsku až 84 percent obyvateľov zastáva názor, že krajina by mala zostať v Európskej únii.

A to aj napriek tomu, že najväčšej podpore sa teší strana Fidesz Viktora Orbána, ktorá voči EÚ ostro vystupuje. V nedávnych voľbách si dokonca zaistila dvojtretinovú väčšinu v parlamente.

Dôvodom sú financie

Na druhú stranu Maďari podľa prieskumu vnímajú EÚ najviac cez ekonomický aspekt a vnímajú prínos členstva v Únii práve cez stimuly a rast ekonomiky. Maďarsko je však podobne ako Slovensko v súčasnosti čistým prijímateľom, čo znamená, že do rozpočtu EÚ neprispieva, čerpá však z neho formou rôznych dotácii.

Grafy s výsledkami štúdie o euroskepticizme v strednej Európe by hnky on Scribd

To sa však časom zmení a podľa Daniela Matoka zo Stredoeurópskej univerzity, ktorý výsledky za Maďarsko spracovával, to môže v budúcnosti výrazne ovplyvniť to, ako je členstvo v EÚ Maďarmi vnímané.

Slobodné médiá?

Z pohľadu Maďarska je zaujímavý aj iný výsledok. Pre 59 percent Maďarov je sloboda médií veľmi dôležitá a pre ďalších 26 percent je pomerne dôležitá. To sa deje v čase, kedy je maďarský premiér kritizovaný za obmedzovanie slobody médií a ich kontrolu.

Matok však upozorňuje na to, že „Fidesz dokázal vytvoriť paralelnú realitu“ a ľudia v Maďarsku podľa neho skutočne vo veľkej miere veria tomu, že v ich krajine sú médiá slobodné. Orbánovej strane sa to malo podariť najmä vďaka spomínanej kontrole médií.

Euroskeptickí Česi

Pri Českej republike sa potvrdilo to, čo sa vo všeobecnosti dlhšie hovorí a teda, že je najeurospektickejšou krajinou v regióne. Christian Kvorning Lassen, výskumník z inštitútu Europeum pôsobiaceho v Prahe upozorňuje na to, že v Česku nie je nikto, komu by spoločnosť verila a bol by verejným zástancom Európskej únie ako takej.

Aj nedávne parlamentné voľby podľa Lassena ukázali, že Česi sú znechutení z „tradičných politikov“ a establišmentu a utiekajú k antisystémovým stranám. Rovnako aj vďaka kritike politikov strácajú svoju povesť aj mienkotvorné médiá.

Proeurópski dôchodcovia

Zaujímavosťou z pohľadu Česka je napríklad to, že proeurópski sú najmä starší ľudia nad 66 rokov. Lassen to vysvetľuje napríklad tým, že sa ukázalo, že jednou z ich priorít je bezpečnosť a vážia si členstvo v EÚ v súvislosti so zárukou stability v regióne.

Podľa Daniela Mila, šéfa strategickej komunikácie Globsecu, ktorý spracovával výsledky za Slovensko, pomohlo predsedníctvo v Rade EÚ k nárastu podpory členstva v EÚ medzi Slovákmi. Tu Milo hovorí o medziročnom náraste o takmer desať percent.

Protichodné výsledky

Vo všeobecnosti však priniesol prieskum aj protichodné výsledky. Vo všetkých piatich krajinách sú pre väčšinu ľudí dôležité hodnoty ako ochrana ľudských práv a demokracia. 

Na druhú stranu sú obyvatelia krajín stredoeurópskeho regiónu skeptickí voči prijímaniu migrantov a vo zvýšenej miere s ním nesúhlasia.

Podľa Mila môže ísť o efekt „teória verzus realita.“ Vo svojom vlastnom ponímaní sa podľa neho ľudia radi vidia ako tí demokratickí vyznávajúci ľudské práva, keď to však majú preukázať činmi, tak zlyhávajú.

Z pohľadu Slovenska je zaujímavé aj to, že síce sú obyvatelia proti prijímaniu migrantov a vláda odmietla kvóty, si väčšina ľudí myslí, že Slovensko je voči ostatným členským štátom solidárne.

01 - Modified: 2024-04-18 09:13:11 - Feat.: - Title: Investičný dlh vo verejnom sektore na Slovensku podľa hlavného ekonóma Globsecu Vaňa narastá 02 - Modified: 2024-04-05 17:04:36 - Feat.: - Title: Pragmatický Smer? Do ktorej zo štyroch kategórií patrí Ficova strana 03 - Modified: 2024-03-05 09:05:15 - Feat.: - Title: Čelili kritike Fica či Danka. Bratislava príde o veľké mená, Globsec sa bude tento rok konať v Prahe 04 - Modified: 2024-01-18 07:22:29 - Feat.: - Title: Starý kontinent sa prejedol úverov. Tieto krajiny však prekvapili, ich apetít po zadlžovaní trvá 05 - Modified: 2023-12-19 08:51:32 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Podpora pre Globsec? Úvahy vlády sú absurdné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:13