29.04.2005, 00:00

Taliansky Senát včera schválil novú vládu staronového talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. Deň predtým kabinet schválili aj poslanci dolnej komory parlamentu. Kabinet získal podporu senátorov v pomere hlasov 170:117. (TASR)
Nový český premiér a podpredseda ČSSD Jiří Paroubek nepriamo pripustil, že váhanie skupinky vlastných poslancov s podporou jeho vlády skutočne považuje za problém. Vyhlásil, že o podpore svojej koaličnej vlády bude rokovať s opozíciou -- s KSČM aj s ODS. (TASR)
Európsky parlament prijal včera historicky prvú rezolúciu o situácii Rómov v EÚ, ktorá vyzýva na európske riešenie ich problémov a žiada členské a kandidátske krajiny i európske inštitúcie, aby Rómov uznali za európsku menšinu. (TASR)
Dolná komora španielskeho parlamentu ratifikovala ústavu EÚ, za ktorej prijatie sa vo februárovom referende vyslovila väčšina zúčastnených španielskych voličov. (TASR)
Obavy z vlaňajšieho najväčšieho rozšírenia EÚ sa nenaplnili. Naopak, prijatie desiatich nových krajín bolo celkovým úspechom a prinieslo úžitok na oboch stranách, vyhlásil v Bruseli komisár pre rozšírenie Olli Rehn. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 03:00