Reuters
StoryEditor

Trump pred stretnutím s Kimom: Myslím, že to dopadne veľmi dobre

11.06.2018, 11:19
Autor:
ČTKČTK
Členovia severokórejskej a americkej delegácie sa ale dnes zišli na dvojhodinový rozhovor, aby doladili posledné podrobnosti pred summitom.

Šéf Bieleho domu Donald Trump sa dnes v Singapure zišiel so singapurským premiérom Lee Hsien Loongom a vyjadril optimizmus pred utorňajšom americko-severokórejským summitom.

Trump a vodca KĽDR Kim Čong-un by si mali v singapurskom hoteli Capella v utorok o 9:00 miestneho času (3:00 SELČ) potriasť rukami, ďalšie až dve hodiny strávia rokovaním medzi štyrmi očami, iba za prítomnosti tlmočníkov. Potom sa k nim pripoja ich poradcovia, napísala agentúra AP.

Americký prezident po prílete do Singapuru:

Optimista Trump

"Zajtra máme mimoriadne zaujímavú schôdzku a ja si myslím, že dopadne veľmi dobre," vyhlásil Trump na dnešnom stretnutí s predsedom singapurskej vlády. Lee Hsien Loong tiež poďakoval za pohostinnosť a profesionalitu, s akou Singapur k summitu pristupuje. Pri spoločnom obede dostal Trump, ktorý vo štvrtok oslávi 72. narodeniny, s predstihom narodeninovú tortu.

Kim Čong-un sa singapurským premiérom rokoval už v nedeľu a dnes podľa AP nebol na verejnosti vidieť. Členovia severokórejskej a americkej delegácie sa ale dnes zišli na dvojhodinový rozhovor, aby doladili posledné podrobnosti pred summitom. Témou vôbec prvého stretnutia amerického prezidenta s najvyšším predstaviteľom KĽDR má byť predovšetkým odstránenie jadrových zbraní zo Severnej Kórey.

Riešili konkrétne ciele

Podľa zdrojov AP oboznámených s rokovaniami dnes predstavitelia USA a KĽDR neriešili logistické otázky, ale hovorili o konkrétnych cieľoch, ktoré by sa mali Trump s Kimom snažiť dosiahnuť.

Utorkový summit bude podľa agentúry AP rozdelený na dve časti, s prestávkou na obed. Podobne bola rozvrhnutá aj aprílová vrcholná schôdzka vodcov Severnej a Južnej Kórey. S juhokórejským prezidentom Mun Če-inom dnes Trump ešte o otázke vytvorenie denuklearizovaných zón KĽDR hovoril telefonicky.

Témou budú jadrové zbrane

Americká vláda opakovane zdôrazňuje, že od Severnej Kórey očakáva úplné, nezvratné a overiteľné jadrové odzbrojenie. V prípade, že na to Pchjongjang pristúpi, sú Spojené štáty ochotné poskytnúť Severnej Kórei požadované bezpečnostné záruky a nakoniec aj uvoľniť sankcie.

Trump ale pred odletom do Singapuru pripustil, že nadchádzajúci summit bude len začiatkom plánovaného procesu likvidácie severokórejských jadrových zbraní, ktorý potrvá dlhší čas.

Nepripravený Trump?

Trump sa tiež pred odletom nechal počuť, že sa pri rokovaní s Kimom bude riadiť predovšetkým svojím inštinktom a že hneď počas prvej minúty spozná, či to Severokórejčania myslia s denuklearizáciou vážne. Na otázku ohľadom plánovania summitu Trump novinárom povedal: "Myslím si, že sa nemusím veľmi pripravovať. Je to otázka prístupu. Je to otázka ochoty riešiť problémy."

Tieto vyhlásenia, rovnako ako rýchlosť, s akou bol summit zvolaný, vyvolávajú obavy expertov, že Trump bude na rokovaní podstatne horšie pripravený ako severokórejský vodca. Americký minister zahraničia Mike Pompeo, ktorý v poslednej dobe dvakrát navštívil Pchjongjang, ale tieto obavy dnes odmietol. "Trump je na schôdzku dobre pripravený," zdôraznil.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 01:51