StoryEditor

Krajiny otvárajúce pracovný trh

06.04.2006, 00:00

Španielsko
Otvorenie španielskeho pracovného trhu dáva šancu zamestnancom viacerých odvetví. V prípade robotníckych profesií sú španielske mesačné mzdy síce v priemere o 53 percent nižšie než v Nemecku a o 34 percent nižšie ako vo Francúzsku, oproti priemerným platom v strednej Európe sú však stále vyššie. Ako pre HN uviedla Katarína Čimová z vízového oddelenia španielskeho veľvyslanectva v Bratislave, Španielsko má záujem najmä o stolárov, stavbárov a vodičov kamiónov, ale aj o niektoré špecifické profesie, napríklad strihačov oviec. Už dlhší čas sa na tomto trhu dobre uplatňujú hudobníci, po 1. máji sa však otvorí väčší priestor aj pre ďalšie univerzitné profesie ako experti z odvetvia moderných technológií, programátori či lekári.
Fínsko
Fínsko má najväčší záujem o zamestnancov z odboru strojárstva, od inžinierov až po CNC operátorov. Čiastočný záujem je aj o stavebné práce, ako však pre HN uviedla Slávka Fuleková zo štátnej agentúry EURES, omnoho viac možností v tejto krajine nájdu ľudia vyškolení v lodiarskom priemysle a rybolove. To sú však skôr oblasti, kde sa uplatnia zamestnanci z prímorských štátov. Navyše, náročnosť práce vo Fínsku znásobuje fakt, že v krajine vyžadujú okrem angličtiny aj ovládanie fínčiny.
Francúzsko
Odvetvia, ktoré otvorí pre pracovníkov z nových členských krajín, presne určí až 1. mája. Ako pre HN povedala Jana Predanócziová z agentúry EURES, z francúzskej strany zatiaľ na Slovensko žiadne informácie neprišli. Eurokomisár pre zamestnanosť Vladimír Špidla sa však domnieva, že pôjde o zdravotníctvo, poľnohospodárstvo, stavebníctvo či cestovný ruch. Reštauračné služby, hotelierstvo a poľnohospodárstvo spomenul ako možné odvetvia aj francúzsky premiér Dominique de Villepin.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 22:19