StoryEditor

Snažili sa utiecť na strechu, ale vbehli do pasce. Reportéri tvrdia, že usvedčili Asada zo šokujúceho útoku

27.06.2018, 11:13
Reportérom amerického denníka sa podarilo z videí z miesta činu a v spolupráci s forenznými expertmi zrekonštruovať, ako vyzerali interiéry domu.

Vyšetrovanie reportérov New York Times ukázalo, že aprílový chemický útok v sýrskom meste Duma, pri ktorom zomrelo vyše tridsať ľudí, skutočne spôsobil režim Bašára Asada. Dôkladne analyzovali miesto činu, obete aj samotnú bombu. Je vraj jasné, že za útokom stáli vládne sily a bol použitý chlór a zrejme aj sarín ako smrtiaci látka.

"Väčšina obetí sa schovávala na prízemí, aby sa ukryla pred intenzívnym bombardovaním. Akonáhle obyvatelia domu zacítili pach chlóru, začali konať tak, ako boli zvyknutí. Presunuli sa k zdroju vody, alebo utekali po schodoch smerom nahor. Netušili však, že chlór prichádza zo strechy a že sa tým presúvajú do smrteľnej pasce," popisujú správanie obetí chemického útoku v sýrskej Dume reportéri amerického denníka The New York Times.

Viac ako dva mesiace strávili investigativci vyšetrovaním útoku zo 7. apríla, ktorý podľa dôkazov na mieste činu vykonali vládne sily sýrskeho režimu Bašára Asada. Toho dňa dopadla na balkón viacposchodového domu chemická bomba a prerazila dieru do ďalšieho poschodia. V dome na následky otravy chlórom zomrelo 34 ľudí.

"Okolo siedmej hodiny večernej pozorovatelia leteckej prevádzky zaznamenali sýrske helikoptéry opúšťajúce vojenskú základňu (Dumayr) v deň útoku. Len chvíľu potom helikoptéry krúžili nad mestom Duma. Práve vtedy začali neziskové organizácie a lekári hlásiť útok na Twitteri a WhatsAppe," popisujú novinári.

Reportérom amerického denníka sa podarilo z videí z miesta činu a v spolupráci s forenznými expertmi zrekonštruovať, ako vyzerali interiéry domu, kde zostali obete hrozného činu aj ako vyzerala samotná chemická bomba.

Použili chlór

Telá 34 obetí boli v prvom a druhom poschodí a tiež na schodisku. Väčšina z nich bola v kúpeľniach, čo podľa forenzných analytikov ukazuje na to, že sa ľudia snažili ochrániť pred chlórom, ktorý voda neutralizuje. Rovnako tak to naznačujú telá na schodisku, pretože chlór je ťažší ako vzduch a obyvatelia domu sa snažili dostať čo najvyššie a uniknúť tak plynu. Ten sa však šíril zo strechy.

Snímka z videoreportáže NYT ukazuje, kde boli nájdené obete útoku:

Snímka z videoreportáže NYT ukazuje, kde boli nájdené obete útoku. Snímka z videoreportáže NYT ukazuje, kde boli nájdené obete útoku. NYT

​Bomba bola podľa vyšetrovania reportérov jednoduchou chemickou zbraňou. Plynová bomba plná chlóru bola vybavená letkami, aby mohla kontrolovane padať a kovovou konštrukciou s kolieskami, ktorá umožnila pripevnenie na helikoptéru a jednoduchú manipuláciu. Tlaková plynová bomba bola upravená tak, aby pri dopade "vybuchla" a uvoľnila chlór.

Vzhľadom na rýchle uvoľnenie plynu v bombe sa na jej povrchu vytvorila vrstva námrazy, takže na prvých videách z miesta činu je bomba biela, neskôr však čierna. To spôsobilo zmiešanie chlóru s vodou, respektíve námrazou na nádobe, čo vytvorí kyselinu, ktorá poškodí kovové telo bomby. Aj to je jeden z dôkazov, že išlo o útok chlórom. Ďalším bol rad príznakov, ktoré mali obete od spálených rohoviek očí, po penu pri ústach vyvolanú kontaktom s chlórom.

Na snímke z videoreportáže NYT je vidieť bombu, v ktorej bol smrtiaci plyn:

Na snímke z videoreportáže NYT je vidieť bombu, v ktorej bol smrtiaci plyn. Na snímke z videoreportáže NYT je vidieť bombu, v ktorej bol smrtiaci plyn. NYT

​Podľa zdrojov z americkej administratívy boli v krvi obetí nájdené aj stopy nervového plynu sarín. Všetci experti sa zhodujú, že obete rozhodne neboli zabité konvenčnými, ale chemickými zbraňami.

Kto je za útok zodpovedný?

Na mieste bola poškodená strecha, zjavne prerazená pádom bomby. Na tele bomby bolo navyše vidieť odtlačky drôtenej strechy, ktoré sa tam podľa analytikov vtlačili pri dopade. Podľa vyšetrovania bola bomba zhodená z vrtuľníka a pretože vzdušný priestor bez výnimky kontroluje sýrska armáda, je jasné, kto za útokom stojí.

Satelitná snímka z mesta Duma. Šípka ukazuje dom, kam dopadla chemická bomba:

Satelitná snímka z mesta Duma. Šípka ukazuje dom, kam dopadla chemická bomba. Satelitná snímka z mesta Duma. Šípka ukazuje dom, kam dopadla chemická bomba. Google Maps/Lidovky.cz

​Úplne rovnaká bomba bola nájdená v ten istý deň na inom mieste v Dume. A ďalšie boli nájdené v Aleppe v novembri 2016, pri útoku na nemocnicu v Al-Lataminahe v októbri 2016, alebo v Sarakíbe vo februári tohto roku.

Duma bola jednou z dôležitých lokalít, ktorú mali pod kontrolou skupiny bojujúce proti Asadovmu režimu. Rebeli vedú boje proti Asadovi už od roku 2011. Nemajú však dostatok zbraní ani ľudí. Asadova armáda za pomoci Rusov absolútne ovláda vzdušný priestor a decimuje zo vzduchu obyvateľstvo.

Potvrdených chemických útokov na území Sýrie prebehlo podľa OSN tridsať štyri. Podľa Nezávislej medzinárodnej komisie pre sýrske arabské republiky bola za dvadsaťosem z nich zodpovedná sýrska vláda. Vo zvyšných šiestich prípadoch sa vinníka určiť nepodarilo. Posledný chemický útok prebehol práve v meste Duma.

Vláda útok popiera

Asad však útok chemickými zbraňami okamžite poprel. "Buď majú chemické zbrane teroristi a použili ich úmyselne alebo neprebehol vôbec žiadny útok," povedal v nedávnom rozhovore diktátor. Naznačoval, že celý incident bol nafingovaný britskými a americkými tajnými službami a nikto pri ňom nezomrel. To isté tvrdili aj Rusi.

Vyšetrovanie útoku však bolo takmer nemožné. Sýrsky režim kontroloval mesto a odmietol doň vpustiť novinárov, pracovníkov neziskových organizácií aj výskumníkov z Organizácie pre zákaz chemických zbraní, ktorí by mohli potvrdiť, že útok skutočne prebehol.

Útok v meste Duma nebol ojedinelým incidentom, ale len jedným z radu chemických útokov, ktoré v Sýrii začali v roku 2013. Z dát OSN vyplýva, že sýrsky režim použil chlór prinajmenšom šesťkrát len ​​v roku 2018.

"Podľa nás ide o stratégiu Bašára Asada, ako otráviť vlastných ľudí. Ide o vojnové zločiny, ale hlavný podozrivý sa stále pohybuje na slobode," zakončili reportáž reportéri New York Times.

Chemický útok vyvolal vo svete pobúrenie. O týždeň neskôr armády USA, Veľkej Británie a Francúzska zaútočili v odvetnej reakcii na niekoľko chemických tovární v Sýrii, kde mal byť vyrábaný chlór. Následné vyšetrovanie Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) ešte neskončilo, ale očakáva sa, že experti budú výslednú správu prezentovať v najbližšej dobe.

OPCW však nemá mandát na určenie, kto za útokom stojí a preto môže iba potvrdiť, že sa na mieste chemický útok odohral. Práve to chce zmeniť Veľká Británia, ktorá v utorok podala podnet zástupcom ostatných krajín v OPCW, aby tento mandát bol do budúcnosti udelený. Hlasovanie má prebehnúť v stredu. Proti sa zatiaľ stavajú Rusi.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:12