Reuters
StoryEditor

Američania minuli 14 miliárd na nálety. Počet teroristov Islamského štátu takmer neznížili

17.08.2018, 18:00
Američania zlikvidovali desiatky tisíc bojovníkov IS, ich rady však neznížili.

Už viac ako štyri roky dopadajú na kľúčové pozície Islamského štátu na Blízkom východe americké bomby. Za cieľ majú okrem fyzickej likvidácie bojovníkov aj zásadné narušenie vnútornej infraštruktúry teroristickej organizácie.

Lenže aj napriek ohromnej ​​sume vynaloženej na bombardovanie sa počet ozbrojencov pod čiernou vlajkou Islamského štátu zmenšil len o pár tisícoviek.

Na svojom pomyslenom vrchole sa početne Islamský štát nachádzal v roku 2015, kedy sa v Sýrii a Iraku nachádzalo 30-tisíc jeho bojovníkov.

Navyše do jeho radov prúdili tisícky džihádistov prichádzajúcich zo zahraničia. Úlohou amerických náletov bolo zredukovať ich počty a narušiť veliteľskú štruktúru, a tým akcieschopnosť celej organizácie ochromiť zvnútra. Dnes je jasné, že doterajšie výsledky nie sú nijako oslnivé.

Od roku 2015 podnikli Američania na pozície islamistov v rôznych krajinách, v ktorých operoval Islamský štát, do 24-tisíc náletov. Americký rozpočet vyšli nálety na astronomických 14,3 miliárd dolárov.

Kalifát, ktorý islamisti vyhlásili, bol síce vyvrátený z koreňov, to bolo však predovšetkým zásluhou pozemných síl. Počty bojovníkov Islamského štátu sa však príliš nezmenšili. Aj napriek tomu, že sa podarilo pri náletoch zabiť niekoľko kľúčových vedúcich postáv IS.

"Aj napriek škodám spôsobeným byrokratickému aparátu samozvaného kalifátu zostáva vnútorná disciplína v podstate nenarušená. Aj napriek správy, že bol zranené, zostáva autoritou stále Abú Bakr al-Bagdádí," píše sa v správe OSN o stave konfliktu na Blízkom východe.

Až 32-tisíc bojovníkov len v Sýrii a Iraku

V súčasnosti podľa odhadov amerického ministerstva obrany brázdi územie Sýrie a Iraku od zhruba 29 do 32-tisíc islamistov pod vedením Islamského štátu.

Od začiatku spojeneckých náletov sa tak reálny počet radikálnych bojovníkov znížil maximálne o štyri tisícky. A to aj napriek tomu, že podľa Pentagonu zabili do minulého roka spojeneckej nálety okolo 70-tisíc bojovníkov pod čiernu vlajkou.

V priebehu rokov sa pochopiteľne pridávali ďalšie tisíce bojovníkov, pri pohľade na priebežné čísla však mnohí začali efektivitu spojeneckej taktiky spochybňovať.

Svoje sily obnovujú

"Oficiálne nám americká vláda tvrdí, že IS má dnes rovnaký počet bojovníkov v Iraku a Sýrii, ako mal na začiatku spojeneckých operácií," hovorí Thomas Joscelyn z Nadácie pre obranu demokracií.

"Tvrdí, že Islamský štát dokázal kompletne obmeniť svoje sily, hoci bojoval v oboch krajinách proti niekoľkým nepriateľom," dodáva Joscelyn.

Podľa čísel amerického ministerstva obrany sa v Iraku môže Islamský štát pochváliť asi 17-tisícmi ozbrojencami. Medzi trinástimi až štrnástimi tisícami sa potom vyskytuje na území Sýrie.

Väčšina je v Sýrii

Lenže asi len okolo päť tisíc z nich operuje v oblastiach, kde sú aktívne americké jednotky, zvyšok sa pohybuje na teritóriách, ktoré ovláda sýrsky režim v podporou Ruska.

Zo zverejnených čísel majú ťažkú ​​hlavu aj americké oficiálne úrady. Podľa serveru Voice of America sa na ministerstve obrany domnievajú, že existuje možnosť, že výpočty môžu byť zavádzajúce.

Mohli by totiž podľa nemenovaného vyššieho ministerského úradníka zahŕňať aj členov rodín bojovníkov či ďalších ľudí pevne napojených na IS. Skutočných bojovníkov by tak mohlo v skutočnosti byť menej.

Mattis:,Máme pred sebou ťažký boj '

Americkí spravodajcovia poslednou dobou len neradi zverejňujú odhady o počte radikálnych islamských bojovníkov, ktorí v Sýrii a Iraku zostávajú.

Opatrný ohľadom vyhlásení definitívneho víťazstva bol aj americký minister obrany Jim Mattis. "Čaká nás ťažký boj. To je všetko. Nevyhlásim víťazstvo, kým ho neuvidím v spätnom zrkadle," vyhlásil Mattis.

V okolitých štátoch sú navyše aj oblasti, v ktorých počet bojovníkov IS naopak narastá. V Afganistane v provincii Chorásánu sa napríklad počet islamistov od minulého roka takmer zdvojnásobil.

Stalo sa tak napriek ostentatívnej demonštrácii sily, pri ktorej Američania použili najničivejšiu nejadrovú bombu, ktorú majú v arzenáli.

Zábery z toho, ako Američania zhodili v Afganistane "Matku všetkých bômb":

Roztrúsení po svete

Podľa odhadov Centra pre boj s terorizmom z americkej vojenskej akadémie West Point sa v súčasnosti po Afrike pohybuje do 6-tisíc islamistov roztrúsených do deviatich rôznych teroristických buniek.

V bojoch islamisti z organizácie IS úspešne pokračujú aj na vzdialených Filipínach, kde si medzitým našli prirodzených spojencov medzi gangmi obchodujúcimi s drogami a perúcimi peniaze.

Vyplýva z toho znepokojujúce zistenie. Islamský štát sa adaptoval a začína sa globalizovať. "Islamský štát je v procese z veľkej časti úspešného prechodu na prepojenú teroristickú organizáciu aj napriek tomu, že priťahuje ešte viac globálnej pozornosti, než svojho času Al-Kájda," tvrdí Nicholas Glavin, bývalý výskumník z Centra pre hybridné vojny a ozbrojené skupiny. Podľa Glavina je o to dôležitejšie, aby bol Islamský štát v Sýrii a Iraku jasne porazený.

01 - Modified: 2024-05-03 12:21:16 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 02 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 03 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 05 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:42