StoryEditor

Slovensko má slabý lobing

30.05.2006, 00:00

Nový imigračný zákon USA, ktorý by mohol odstrániť aj vízovú povinnosť pre občanov nových štátov EÚ, schválili už obidve komory amerického Kongresu. Problémom je, že každá komora schválila výrazne odlišnú podobu zákona. Dohodovacie konanie, ktoré by ich malo zjednotiť, bude zrejme veľmi náročné, a môže dokonca celý zákon aj "zabiť".
Nastupujú však tlaky a počty volebného roka. Kým o znovuzvolenie sa bude v novembri uchádzať len tretina senátorov, Snemovňa ide do volieb celá a mnohí republikánski kongresmani budú musieť podstúpiť ťažký predvolebný boj. Podľa zdrojov z republikánskej strany asi tri štvrtiny ich poslancov v žiadnom prípade nepodporia senátnu verziu zákona. Do tzv. dohodovacieho alebo zmierovacieho konania chcú nominovať a vyslať len zástancov tvrdej línie.
Delikátnosť celej záležitosti potvrdzuje aj konečný postoj jedného z navrhovateľov dodatku o rozšírení bezvízového programu: senátor Rick Santorum, ktorého znovuzvolenie je tiež neisté, nakoniec hlasoval proti miernej podobe imigračného zákona.
Rozšírenie vízového programu o ďalšie štáty, vrátané Slovenska, bude sotva jedným z rozhodujúcich faktorov v ďalšom rokovaní o imigračnom zákone. Uľahčenie, zjednodušenie a nakoniec aj zlacnenie cestovania slovenských turistov a podnikateľov do USA bude teda v rozhodujúcej miere závisieť od toho, či poslanci Kongresu nájdu spoločnú pôdu v ostatných ustanoveniach kontroverznej imigračnej legislatívy. Kongres má tento týždeň prestávku, poslanci sa vrátia do Washingtonu prvý júnový týždeň.
Dôležité je, aby sa podarilo uchovať senátny návrh v konečnom texte a pracovať na zmiernení, či radšej odstránení jedinej podmienky v programe, ktorú zatiaľ nespĺňame, t.j. počet ozbrojených síl zapojených do bojových operácií v Iraku alebo v Afganistane. V takýchto prípadoch sa vo Washingtone intenzívne zapájajú lobistické páky. Zdá sa však, že Slovensko ich zatiaľ nemá dostatočne vybudované.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:24