StoryEditor

Američanom chcú brať odtlačky prstov

19.11.2006, 23:00

Iránsky parlament schválil zákon o odoberaní odtlačkov prstov občanom Spojených štátov, ktorí navštívia krajinu. Poslanci tak včera urobili aj napriek nesúhlasu prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, ktorý je známy svojimi protizápadnými a najmä protiamerickými postojmi.
Návrh zákona podporili konzervatívci, ktorí majú v parlamente drvivú väčšinu. Odoberanie odtlačkov prstov Američanom musí ešte schváliť Rada dozorcov, ktorá je podľa ústavy nadriadeným orgánom parlamentu a je akousi najvyššou ústavnou radou. Prezident Ahmadínedžád vystúpil proti zákonu ešte v čase, keď sa pripravoval. Uviedol, že jeho vláda nemá nič proti obyčajným Američanom. Poslanci však oponovali, že zákon je nutnou odvetou za rovnaké opatrenia, ktoré Washington zaviedol takmer pre všetkých cudzincov pri vstupe do Spojených štátov po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. "USA by si ešte viac dovoľovali, keby sme ustúpili," povedal jeden z konzervatívnych iránskych poslancov.
So zákonom nesúhlasil aj iránsky minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí. Podľa neho porážka vládnych republikánov v nedávnych voľbách do amerického Kongresu jasne ukázala, že politika odoberania odtlačkov prstov Iráncom neuspela. Mottakí zároveň povedal, že vláda prezidenta Georgea W. Busha chcela ponižovať iránsky národ, ale americkí občania boli proti tomu.
Zatiaľ nie je jasné, ako sa k zákonu postaví Rada dozorcov. V minulosti väčšinu toho, čo prešlo parlamentom, schválila bez väčších problémov. Niekoľkokrát však zákon odmietla, pretože porušoval podľa jej názoru ústavu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 18:38