Reuters
StoryEditor

Trump podpísal nariadenie, ktoré obmedzÍ získavanie azylu. Zrejme bude spochybnené na súde

09.11.2018, 18:51
Autor:
ČTKČTK
Cieľom opatrenia je prinútiť migrantov, aby do USA vstupovali výhradne cez hraničné priechody a nie cez zelenú hranicu.

Americký prezident Donald Trump dnes podpísal nariadenie, podľa ktorého nebudú môcť získať azyl tí migranti, ktorí do USA vstúpia z Mexika nelegálne. Informovala o tom agentúra Reuters.

O chystanom opatrení už vo štvrtok informovala Trumpova administratíva. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) medzitým vyzval Spojené štáty, aby splnili svoje medzinárodné záväzky a bez obštrukcií poskytovali ochranu ľuďom utekajúcim pred násilím a útlakom.

"V našej krajine potrebujeme ľudí, ktorí sem prišli legálne. Tí musia mať prednosť," povedal Trump potom, čo oznámil, že azylové nariadenie podpísal. Médiá očakávajú, že nový výnos bude pravdepodobne spochybnení na súde.

Agentúra AP uviedla, že cieľom opatrenia je prinútiť migrantov, aby do USA vstupovali výhradne cez hraničné priechody a nie cez zelenú hranicu.

Prezident tiež povedal, že veľmi skoro vydá nariadenie vo veci právnej zásady, kedy sa americkými občanmi automaticky stávajú aj deti cudzincov narodené na území Spojených štátov. Trump na konci októbra vyhlásil, že túto právnu zásadu, ktorú zaručuje 14. dodatok americkej ústavy, zablokuje.

Vtedy uviedol, že k takémuto kroku nepotrebuje súhlas Kongresu. O tom však mnohí odborníci pochybujú, preto možno očakávať, že sa do veci vloží Najvyšší súd USA.

Trump dlhodobo tvrdí, že azylová politika Spojených štátov každý rok do USA priláka tisíce migrantov z Latinskej Ameriky. K hraniciam USA v súčasnej dobe mieri s vidinou lepšieho života niekoľko tisíc ľudí ako súčasť takzvaných karavan migrantov. Pri hraniciach však utečencov čaká americká armáda, s pomocou ktorej ich sľúbil Trump zastaviť a nevpustiť do USA.

Trump dnes tiež okomentoval štvrtkové rozhodnutie odvolacieho súdu v Kalifornii, ktorý nariadil, že prezidentova administratíva musí pokračovať v programe známom ako DACA.

Ten pred vyhostením chráni asi 700 000 prisťahovalcov, ktorí do USA prišli bez dokumentov ako deti. Trump, ktorý sa usiluje o zrušenie DACA, dúfa, že sa prípadu ujme Najvyšší súd USA. Na neho sa Trumpova administratíva v pondelok obrátila so žiadosťou o súhlas so zrušením programu.

01 - Modified: 2024-05-28 04:44:13 - Feat.: - Title: Poľsko od USA kúpi strely dlhého doletu JASSM-ER za stovky miliónov dolárov 02 - Modified: 2024-05-27 08:53:36 - Feat.: - Title: Taliansky minister zahraničia prisľúbil pomoc Slovenke, ktorej syna zatkli vo februári v USA 03 - Modified: 2024-05-27 08:51:05 - Feat.: - Title: Odliv firiem a státisícov ľudí, stanové mestečká bezdomovcov, skeptický Musk. Je top štát USA naozaj v úpadku? 04 - Modified: 2024-05-26 08:37:40 - Feat.: - Title: Boj o dno oceánu. Čína a Rusko cielia na podmorské káble, Západ hľadá odpoveď 05 - Modified: 2024-05-25 07:46:28 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin podstúpil lekársky zákrok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. máj 2024 15:23