StoryEditor

Voľby v Afganistane: Vysoká účasť

19.09.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTKHNHNTASRTASR
V Afganistane sa včera uskutočnili prvé parlamentné voľby po 35 rokoch. Napriek hrozbám stúpencov bývalého vládnuceho hnutia Taliban voľby charakterizovala podľa odhadov vysoká účasť.

V Afganistane sa včera uskutočnili prvé parlamentné voľby po 35 rokoch. Napriek hrozbám stúpencov bývalého vládnuceho hnutia Taliban voľby charakterizovala podľa odhadov vysoká účasť. Hoci vo viacerých oblastiach krajiny došlo k násilným incidentom, neuskutočnil sa útok väčšieho rozsahu, ktorý by mohol prekaziť ľudové hlasovanie, ani nedošlo k obetiam na ľudských životoch z radov civilistov. Ústredná volebná komisia, zložená zo zástupcov OSN a Afganistanu označila voľby za pozoruhodne pokojné a afganská vláda ich uvítala ako historické víťazstvo nad povstalcami. V porovnaní s minuloročnými prezidentskými voľbami mali Afganci k dispozícii o 30 percent viac volebných miestností a nemuseli čakať v takých dlhých radoch, ako v októbri 2003. Aj po ich oficiálnom ukončení, o 16.00 h miestneho času, umožnili volebné komisie hlasovanie voličom, ktorí sa dovtedy nedostali na rad.
Prezident Hamíd Karzáí povedal, že Afganci dostali historickú príležitosť po vyše 30 rokoch vojny, okupácie a chudoby ovplyvniť svoju budúcnosť. "Je to deň sebaurčenia afganského ľudu," vyhlásil. Dodal, že krajina sa stavia hospodársky na nohy, buduje politické inštitúcie a uskutočňuje medzinárodný plán pre demokratizáciu Afganistanu.
O kreslá v 249-člennej dolnej komore parlamentu (Ľudová rada - Vulusi džirga) sa uchádzalo takmer 2 800 kandidátov, ďalších viac ako 3 000 kandidátov sa usilovalo o 420 miest v 34 provinčných radách. Voľby by po dlhom čase mali zabezpečiť podstatne väčšie práva tiež ženám, ktorým je vyhradené minimálne 68 poslaneckých kresiel. Všetci kandidáti vystupujú ako nezávislí, politické strany sa na voľbách nesmú zúčastniť.
Na bezpečnosť hlasovania dohliadalo vyše 80 000 príslušníkov afganských bezpečnostných zložiek, ktorým poskytovalo podporu ďalších 30 000 členov bezpečnostných síl NATO a koaličných oddielov pod velením USA.
Sčítanie hlasov sa má začať zajtra a čiastočné výsledky po sčítaní najmenej 20 percent hlasov v príslušnej provincii by mohli byť zverejnené o dva dni neskôr. Konečné neoficiálne výsledky sa očakávajú asi 4. - 6. októbra, oficiálne potom až 20. - 22. októbra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 21:17