StoryEditor

Londýn: Iracké rozpory s Moskvou sa skončili

27.06.2003, 00:00
Vzťahy medzi Britániou a Ruskom sú "pevnejšie než za ostatných mnoho rokov", vyhlásil britský premiér Tony Blair, ktorý sa včera stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Vzťahy medzi Britániou a Ruskom sú "pevnejšie než za ostatných mnoho rokov", vyhlásil britský premiér Tony Blair, ktorý sa včera stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Bez ohľadu na nezhody v otázke Iraku obe krajiny podľa Blaira veľmi úzko spolupracujú na medzinárodnej scéne, pokiaľ sa týka mieru, stability, terorizmu a zbraní hromadného ničenia.
Obaja politici mali strohý výraz tváre a nežartovali medzi sebou, tak ako to bolo pri ich prvom stretnutí pred tromi rokmi. Blair však vyjadril Putinovi kompliment v súvislosti s jeho počínaním si vo funkcii. "Prezident Putin je obrovskou nádejou nielen pre Rusko, ale aj pre širší svet," povedal.
Putin informoval, že spolu s britským ministerským predsedom diskutovali o Iraku, Iráne a jeho jadrovom programe, Afganistane, juhovýchodnej Ázii a Severnej Kórei.
Ruský líder oboznámil Blaira s úrovňou spolupráce Moskvy s Teheránom a poukázal na nevyhnutnosť spolupráce Iránu s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu.
Britský premiér poznamenal, že so svojím kolegom hovoril aj o Čečensku, neuviedol však o tejto otázke žiadne podrobnosti. Obaja lídri sa predtým zúčastnili na konferencii o energetike, kde došlo k podpísaniu memoranda o spolupráci na výstavbe plynovodu vedúceho Baltským morom z Ruska cez sever Európy do Británie. Putin na konferencii uviedol, že plánuje dosiahnuť v nasledujúcich desiatich rokoch zdvojnásobenie ruského HDP. "Našou prioritou je postupná integrácia Ruska do európskej a svetovej ekonomiky a Britániu považujeme za najdôležitejšieho partnera," vyhlásil ruský prezident.
Ruský prezidentský pár sa tešil veľkej pozornosti britských médií. Tie ocenili Putinovu angličtinu, ktorou sa predviedol na bankete za účasti britskej kráľovnej Alžbety II. Búrlivé ovácie si vyslúžil za slová: "Radi by sme prejavili Jej kráľovskej výsosti a ľudu Spojeného kráľovstva našu úprimnú sústrasť ohľadom strát britských vojakov v Iraku. Každému je jasné, že napriek nezhodám, ktoré panovali do dnešného dňa, je potrebné, aby sme postupovali spoločne."
Britský denník Times v obsiahlom komentári, nazvanom Ako by sa z Vladimira mohol stať Putin Veľký, pripomína, že Putina už predtým prirovnávali k cárovi Alexandrovi II., resp. bol označený za najlepšieho ruského vodcu od čias cára.
Kritickejší boli ruskí komentári, ktorí komentovali najmä slávnostné oblečenie prezidentského páru. Moskovskij komsomolec uviedol, že krajčíri, ktorí pripravovali odev prezidentovi Putinovi, údajne zlyhali. Prezidentove nohavice vraj nemali prúžok, a tak neladili s jeho frakom. "Buď to prehnali prezidentovi poradcovia, alebo má v tom prsty prezidentova manželka," napísal denník. Komsomoľskaja Pravda si zasa všimla klobúk, ktorý si na slávnostnú príležitosť zvolila Ľudmila Putinová. Šírka jeho strechy prekročila 20 centimetrov. Neobvyklá pokrývka hlavy bola vraj ešte väčšia ako klobúk britskej kráľovnej Alžbety II., napísal denník.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 03:53