StoryEditor

Drogy -- biznis za 320 miliárd USD

30.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Na svete je 200 miliónov ľudí, ktorí užívajú drogy ako kokaín, heroín a marihuana. Minulý rok sa ich počet zvýšil približne o 15 miliónov. Vo včera zverejnenej správe World Drug Report 2005 to uvádza Kancelária OSN pre drogy a zločin. Správu vypracovali na základe analýzy údajov za roky 2003 a 2004.
Objem globálneho obchodu s narkotikami sa odhaduje na 320 miliárd dolárov, čo je väčšia suma ako hrubý domáci produkt 90 percent krajín sveta, konštatuje správa. Uvedených 200 miliónov -- päť percent svetovej populácie vo veku od 15 do 64 rokov -- drogu užije minimálne raz za rok. "Nebojujeme proti malému nepriateľovi. Bojujeme proti monštru," vyhlásil v vedúci Kancelárie OSN Antonio Maria Costa.
Najpopulárnejšími drogami sú marihuana a hašiš, ktoré si minimálne raz dalo takmer 161 miliónov ľudí -- v predchádzajúcom období to bolo 150 miliónov. Očakáva sa, že v nastávajúcich rokoch dôjde k nárastu užívania marihuany.
Druhou najpopulárnejšou drogou zostávajú amfetamíny s 26 miliónmi užívateľov, extázu podľa odhadov užívalo 7,9 milióna ľudí. Spotreba amfetamínov a extázy však klesla, najmä v USA a juhovýchodnej Ázii.
Hlavnými "problémovými drogami" -- drogami, ktorých užívatelia najčastejšie žiadajú pomoc v terapeutických centrách -- naďalej zostávajú opiáty ako heroín, nasledovaný kokaínom. V Európe a Ázii bolo v roku 2003 medzi narkomanmi, ktorí požiadali o pomoc, 62 percent závislých od opiátov, v Južnej Amerike tvorili väčšinu liečených -- 59 percent -- užívatelia kokaínu. V Afrike a Severnej Amerike hľadali najviac pomoc užívatelia marihuany.
Pre vyhliadky pre trh s opiátmi bude určujúca situácia v hlavnej producentskej krajine -- Afganistane. Tamojšie prezidentské voľby v roku 2004 znamenali mierne zlepšenie obrazu, keďže vláda posilňuje kontrolu nad hospodárstvom krajiny. V tomto roku sa v porovnaní s rokom 2004 v Afganistane znížila plocha, na ktorej sa pestuje mak na ópium, z ktorého sa vyrába heroín. Otázniky však zostávajú. "Ešte nie je isté, či vyššia úroda ako v roku 2004 nevyrovná obmedzenie plochy pestovania ópiového maku," uvádza sa v dokumente. V porovnaní s rokom 1996 sa výroba ópia v juhovýchodnej Ázii znížila o 78 percent, konštatuje správa. Produkcia juhoamerického kokaínu však neklesla a plochy na pestovanie koky sa rozšírili v Bolívii aj v Peru.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 18:23